Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Tako bo potekal sončni mrk, ki je marsikoga prestrašil do kosti Odkrito.si

8. april, 2024 - Mrk, ki prinaša katastrofo?!

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

EPP o Janševi vladi

Deli na:

Evropska ljudska stranka (EPP) je na zasedanju političnega biroja v Bruslju med drugim pozdravila štiriletni mandat vladne pod vodstvom premiera Janeza Janše, na drugi strani pa je opozorila na negativno predvolilno kampanjo in zlorabo medijev, so danes sporočili na spletnih straneh SDS, ki je sicer članica te največje evropske stranke.

Evropska ljudska stranka (EPP) je na zasedanju političnega biroja v Bruslju med drugim pozdravila štiriletni mandat vladne pod vodstvom premiera Janeza Janše, na drugi strani pa je opozorila na negativno predvolilno kampanjo in zlorabo medijev, so danes sporočili na spletnih straneh SDS, ki je sicer članica te največje evropske stranke.

Po navedbah iz SDS je politični biro EPP, najvišji politično-strateški organ med dvema kongresoma EPP, ki se sestaja štirikrat letno - danes sprejel Resolucijo o Sloveniji, v kateri pozdravlja uspešen štiriletni mandat vladne koalicije strank iz vrst EPP pod vodstvom Janše, torej tako SDS kot tudi SLS in NSi, ki sta prav tako članici EPP.

Kot je po navedbah SDS zapisano v resoluciji, "so bile v zadnjih štirih letih v Sloveniji izpeljane pomembne strukturne reforme, ki so Slovenijo približale najrazvitejšim državam EU". EPP še poudarja, da je v tem obdobju bruto domači proizvod (BDP) zrasel za četrtino, da je bila gospodarska rast rekordna - v povprečju je namreč znašala 5,5 odstotka, da je nezaposlenost padla na rekordno nizko raven - 4,2 odstotka po meritvah Mednarodne organizacije dela (ILO) in da so se prvič v zgodovini Slovenije znižali tudi davki - korporativni za 5 in osebni za 7 odstotnih točk. EPP prav tako izraža priznanje dobro opravljenemu predsedovanju Slovenije Svetu EU, še piše na spletni strani SDS.

EPP pa je v resoluciji izrazila tudi zaskrbljenost nad potekom predvolilne kampanje, ki je spremljala septembrske parlamentarne volitve v Sloveniji. "Kot ugotavljajo, del političnih neokomunističnih sil, v želji po diskreditaciji uspešne vlade, ni izbiral sredstev za dosego cilja, vključno z izrazito negativno predvolilno kampanjo," poudarjajo na SDS in dodajajo, da EPP obžaluje, da v predvolilnih razpravah niso prišle do izraza življenjsko pomembne teme za prebivalce Slovenije. "Posledično sta v ozadju ostali tudi primerjava političnih programov in ocena rezultatov. Kot je še zapisano v resoluciji, je najočitnejši primer negativne kampanje umetno ustvarjena t. i. afera 'Patria'," piše v sporočilu za javnost SDS.

EPP je tako v luči prihajajočih volitev v Evropski parlament pozvala vse slovenske stranke in predstavnike civilne družbe, da se zavzamejo za politični "fair play" ter že vnaprej obsodila morebitno negativno predvolilno kampanjo. "EPP izraža upanje, da bo v razpravi pred omenjenimi volitvami poudarek dan primerjavi programov in vsebinskim rešitvam, ki bodo prinesli Evropejkam in Evropejcem boljše in varnejše življenje," piše v sporočilu SDS.

Na spletni strani SDS so povzeli še, da EPP v resoluciji "izraža tudi zaskrbljenost nad dejstvom, da se 90 odstotkov tiskanih medijev v Sloveniji nahaja v rokah dveh medijskih oligarhov, ki te medije grobo zlorabljata za doseganje političnih ciljev in podporo levim političnim strankam, ki so jima omogočile pridobitev večinskega lastništva v nekoč državnih medijih". Kot je po navedbah SDS še zapisano v resoluciji, "zaradi tega resno trpita novinarska neodvisnost in svoboda izražanja".

EPP je po navedbah SDS pozdravila tudi odločitev SLS o odhodu v opozicijo, s čimer se po mnenju EPP ustvarjajo dobre možnosti za sodelovanje strank iz družine EPP že na prihajajočih volitvah v Evropski parlament junija 2009.

Politični biro EPP se je sicer v četrtek in petek posvetil predvsem finančni krizi in je soglasno sprejel tudi priporočila stranke o učinkih krize v Evropi, piše na spletni strani EPP. Predsednik EPP Wilfred Martens je pri tem izpostavil izjemen pomen tega dokumenta pri reševanju ekonomske situacije v Evropi, potem ko so bili objavljeni podatki, da je območje evra vstopilo v recesijo.

V EPP so prepričani, da ravno omenjeni dokument dokazuje, da so v stranki najbolje opremljeni za "krmarjenje Evrope izven te finančne krize". Martens pa je pri tem izrazil upanje, da bo vrh G20 v Washingtonu konec tega tedna uspešen in da bo začrtal temelje prenovljene finančne arhitekture.