Revija Reporter
Slovenija

Epidemija se vrača: še pred koncem poletja novo zapiranje države?

Biserka Karneža
1 2.175

8. avg. 2021 20:00

Deli na:

Po vsej državi je še vedno dovolj cepiva, zato naročanje ni potrebno.

Bobo

Bliža se novo šolsko leto in z njim spraševanja, kako bo potekal šolski pouk glede na to, da smo zaradi že povsem prisotne različice delta kovida-19 že v novem, četrtem valu epidemije. Projekcije kažejo, da bomo iz zelene cone relativnega ugodja zagotovo prišli v rdečo cono v začetku septembra in nato v temno rdečo še v istem mesecu.

O tem, da nimajo še nobenih navodil, so potožili ravnatelji osnovnih šol in vrtcev. Glavni razlog za zatišje so šolske počitnice, bližnjega srečanja z ministrico dr. Simono Kustec Lipicer pa seveda ni bilo, ker je bila v delegaciji politikov in funkcionarjev OKS na olimpijskih igrah v Tokiu.



Kakšni bodo ukrepi na šolah s 1. septembrom, ko bo Slovenija po okuženosti že v rdeči fazi? Da bo izobraževanje otrok in mladih jeseni lahko potekalo v šolah in na fakultetah, bo potrebno, kot so nas seznanili na ministrstvu, nekaj dodatnih varoval, ki jih prejšnjo jesen ni bilo.

Polemike o tem, ali je prav, da se cepijo otroci, so še vedno vroče, zato smo o tem povprašali tudi dr. Boruta Štruklja s Fakultete za farmacijo Univerze v Ljubljani.

Kako bo potekalo samotestiranje osnovnošolcev in dijakov, če vemo, da z njim v tem šolskem letu nismo bili najbolj uspešni?

Kakšen je odgovor ministrstva na predlog tajnika Sviza Branimirja Štruklja, da bi morale šole med počitnicami poskrbeti za ustrezen sistem prezračevanja?

Kateri ukrepi bi morali začeti veljati že avgusta, in sicer v tistih vzgojno- izobraževalnih ustanovah, kjer se je že začelo izpitno obdobje?
 
Kakšen pristop bi bil najbolj učinkovit, da bi se ljudje odločili za cepljenje, zaradi česar bi bili ukrepi v četrtem valu lahko bistveno milejši, kot se nam sicer obetajo.

VEČ V TISKANI IZDAJI REPORTERJA IN TRAFIKI24