Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Elizabeta II. v Sloveniji

Deli na:

Eden osrednjih dogodkov obiska britanske kraljice Elizabete II. in vojvode Edinburškega v Sloveniji je bila nocoj slovesna večerja na gradu Brdo. Gostitelj, predsednik republike Danilo Türk, je v zdravici med drugim poudaril pomen zgodovinskosti obiska za krepitev odnosov med državama. Da se bodo odnosi še poglobili, pa je menila tudi Elizabeta II.

Eden osrednjih dogodkov obiska britanske kraljice Elizabete II. in vojvode Edinburškega v Sloveniji je bila nocoj slovesna večerja na gradu Brdo. Gostitelj, predsednik republike Danilo Türk, je v zdravici med drugim poudaril pomen zgodovinskosti obiska za krepitev odnosov med državama. Da se bodo odnosi še poglobili, pa je menila tudi Elizabeta II.

Predsednik Türk je obisk njenega visočanstva pozdravil kot potrditev odličnih odnosov med narodoma, ki ju povezuje prijateljstvo, katerega zgodovina in kakovost navdihujeta s spoštljivostjo. Zgodovina teh odnosov, ki obstojajo stoletja, je po njegovih besedah v veliki meri potekala zunaj široke javne pozornosti in množičnih komunikacij.

"Dejal bi, da gre za posebno vrsto sofisticiranega dogajanja, ki je enega svojih prvih odrazov dobilo leta 1688, ko je londonska Kraljeva družba sprejela za svojega člana slovenskega znanstvenika Janeza Vajkarda Valvasorja," je povedal gostitelj in dodal, da je s svojim raziskovalnim delom Valvasor postavil Slovenijo na znanstveni zemljevid sveta.

O vlogi Valvasorja je spregovorila tu Elizabeta II. Kot je dejala, je zaradi svojega prispevka k razumevanju narave postal izvoljeni član britanske Kraljeve družbe. "Pred nekaj leti smo po njem poimenovali tudi štipendijsko shemo za slovenske študente v Združenem kraljestvu," je spomnila.

O stikih med državama je predsednik Türk še dejal, da so podobno pretanjeni tudi na drugih področjih in spomnil na slovensko kulturno zgodovino. "Literarna znanost meni, da se je France Prešeren, največji slovenski pesnik, v umetnosti in vizionarstvu navdihoval tudi pri angleških avtorjih, kot so Shakespeare, Scott, Byron ali Shelley," je še povedal.

Predsednik je v nadaljevanju spregovoril o odličnosti političnih odnosov, sodelovanju na področju obrambe ter krepitvi kulturnega sodelovanja ter naraščanju menjave blaga in storitev po slovenskem članstvu v Evropski uniji. "To sodelovanje ima čvrste temelje. Znotraj skupnega evropskega doma si prizadevamo za uresničitev vizije združene, svobodne in v vseh pogledih bogate Evrope, tudi v pogledu kulturne ustvarjalnosti, medsebojne solidarnosti, spoštovanja posameznika in njegovih pravic in vsega, kar je novi Evropi bistveno," je menil.

Britanska kraljica Elizabeta II. pa je številnim gostom na svečani večerji uvodoma dejala, da sta s princem Philipom počaščena, da njun prvi obisk Slovenije poteka tako kmalu po nadvse uspešnem prvem slovenskem predsedovanju EU.

Po njenih besedah je slovenski uspeh toliko bolj izrazit ob dejstvu, da je Slovenija postala neodvisna evropska država pred zgolj 17 leti. Korenite spremembe, ki so sledile letu 1991, pa so plod izjemne energije, vizije in odločnosti države.

Morda je Slovenija mlada država, je nadaljevala, vendar so njeni ljudje pomembno prispevali k življenju v Evropi, k bogastvu umetnosti, znanosti in književnosti. Eden od pomembnih slovenskih biserov, ki se lahko pohvali z barvito zgodovino, pa je lipicanec. Kot je spomnila, se bosta v sredo z vojvodo Edinburškim odpravila v Lipico, kjer ju bodo poučili o pasmi, že stoletja tako zelo cenjeni po vsej evropski celini in s katero se Slovenija močno istoveti.

"Zgodovina je želela, da so se želje slovenskega naroda po neodvisnosti in priznanju lahko uresničile šele v zadnjem desetletju 20. stoletja. Pa vendar je Slovenija hitro nadoknadila izgubljeni čas," je v zdravici še povedala monarhinja in dodala, da je njena država Slovenijo skozi 90. leta prejšnjega stoletja močno podpirala na njeni poti k članstvu v EU in Natu. "Tesne vezi, ki so se takrat oblikovale med obema vladama, na področju sodstva, policijskega in vojaškega sodelovanja, se danes le še krepijo," je omenila.

Njeno visočanstvo pa je ob koncu omenilo tudi dolgoletno ljubezen Britancev do Julijskih Alp, ki traja vse od prvih začetkov slovenskega turizma v 20. letih prejšnjega stoletja. Veliko Britancev pa si je po njenih besedah v Sloveniji ustvarilo svoj drugi dom.

Predsednik republike in njegova soproga Barbara Miklič Türk sta slovesno večerjo na gradu Brdo priredila v čast državniškega obiska britanske kraljice in njenega soproga. Večerje so se udeležili številni gostje iz sveta politike, gospodarstva in kulture.

Med gosti so bili predsednik državnega zbora Pavel Gantar, premier Janez Janša z zaročenko Urško Bačovnik, zunanji minister Dimitrij Rupel s soprogo Marjetico, najverjetnejši mandatar Borut Pahor, pa tudi bivši predsednik Milan Kučan s soprogo Štefko, varuhinja človekovih pravic Zdenka Čebašek Travnik in ostali.

Gostje, moški oblečeni v frake, njihove spremljevalke pa v večerne obleke, so zdravljici predsednika in kraljice spremljali po posebej za to določenem sedežnem redu. Ob Elizabeti II. je sedel predsednik Türk, ob katerem je sedel britanski zunanji minister David Miliband, medtem ko je bil na drugi strani kraljice predsednik DZ Gantar. Nasproti so bili princ Philip in soproga predsednika republike, ob kateri je sedel britanski veleposlanik Tim Simmons, medtem ko je ob vojvodi Edinburškemu sedel premier Janša.

Pred večerjo je sicer britanska monarhinja sprejela predsednika DZ Gantarja in premiera Janšo.

Kraljeva gosta iz Velike Britanije sta z večerjo sklenila prvi dan obiska, med katerim bosta bivala v Grand Hotelu Union. Tridnevni obisk bosta v sredo nadaljevala v Lipici in Ljubljani ter ga sklenila v četrtek.