mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Eksplozivni krediti kokainskega barona

Deli na:

Slovenska elita se boji razkritij sojenja kokainskemu baronu Dragan Tosiću, ki je posojal denar znanim Slovencem iz političnih, gospodarskih in lobističnih vrst.

Slovenska elita se boji razkritij sojenja kokainskemu baronu Dragan Tosiću, ki je posojal denar znanim Slovencem iz političnih, gospodarskih in lobističnih vrst.

Akterji v operaciji Balkanski bojevnik imajo že dober mesec tudi uradno status obtožencev. Sedemnajsterica z narkobaronom Draganom Tošićem na čelu naj bi na zatožno klop prvič sedla v začetku maja. Največja mamilarska afera v Sloveniji začenja tako svojo pot pred sodniki.

Od odmevnih aretacij lanskega maja je minilo že skoraj leto dni. 25. maja lani je policija s spektakularnimi akcijami v ranih jutranjih urah po domovih presenetila člane odmevnega Tošićevega kartela. Takrat so slovenski policisti priprli 14 ljudi in izvedli 30 hišnih preiskav. Precejšen »sloves« sta takrat dobili tudi ljubljanski kavarni Randevu in Le petit café, ki sta bili (in sta še vedno) v rokah Tošića. Odmevnost akcije je bila še toliko večja, ker so Tošića začeli takoj povezovati s srbskim kraljem mamilarskega trga, Darkom Šarićem.

Preiskave, ki jih je naredila policija, so bile za preiskovane dokaj obremenilne. Tako je tožilstvo sestavilo obtožnico proti 17 preiskovanim 23. novembra lani: obtožnica je postala pravnomočna 25. marca. Dvanajstim obtožencem je bil ob tem 18. marca podaljšan pripor: devet članov Tošićevega klana, vključno s Tošićem, bo sodni proces dočakalo za rešetkami, trije pa v hišnem priporu. Obtoženci se bodo morali braniti kaznivega dejanja neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami, hudodelskega združevanja in nedovoljene proizvodnje in prometa orožja ali eksploziva.


17 obtožencev, 12 v priporu
Da je bil Dragan Tošić velika riba, dokazujejo prav izsledki preiskave, na podlagi katere so bile sestavljene obtožnice. Tošić in njegov slovenski klan naj bi bili Šarićeva vezna nit za milanski trg kokaina, ki ga je po izsledkih preiskave nadzorovala slovenska mamilarska skupina. Z Okrožnega sodišča v Ljubljani smo prejeli seznam obtoženih in tudi tistih, ki bodo obravnavo dočakali v priporu. Sezname objavljamo tudi ločeno v okviru, a veljalo bi obnoviti zgodbo, v katero so se obtoženci zapletli in ki jih je nazadnje spravila v godljo.

Dejansko je šlo za pretovor dveh ton kokaina iz Urugvaja čez Južnoafriško republiko v Evropo in Slovenijo, ki ga je urugvajska policija pred nosom speljala slovenskemu kokainskemu klanu 15. oktobra 2009. Iz policijske preiskave lahko sklepamo, da so bili akterji pretovarjanja v kritičnih trenutkih zajetja pošiljke zelo neprevidni: v dneh po urugvajskem zajetju so se namreč še naprej pogovarjali po telefonu, pa čeprav samo za to, da bi skušali zabrisati sledi za sabo. To pa je bila zanje usodna napaka. Policija jim je bila že dalj časa za petami, telefonsko prisluškovanje v dneh po 15. oktobru 2009 pa je bilo kaplja čez rob.

VEČ V TISKANI IZDAJI