pirc musar bql Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu ...

asfinag Svet24.si

Z avtoceste rešili izgubljeno mamo raco in devet ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

Sašo Miljuševič Njena.si

Kaj se danes dogaja s prvim zmagovalcem ...

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Eksplozija tovarne umetnih gnojil v Teksasu kot potres jakosti 2,1

Deli na:
Eksplozija tovarne umetnih gnojil v Teksasu kot potres jakosti 2,1

Foto: Reuters

Ameriška geološka služba je sporočila, da se je eksplozija v teksaški tovarni umetnih gnojil v sredo zvečer po krajevnem času čutila kot potres z magnitudo 2,1. Preiskava dogodka, ki je zahteval od pet do 15 življenj in najmanj 170 ranjenih še traja, uvodna ugibanja pa pravijo, da je šlo za industrijsko nesrečo.

Ekipa gasilcev iz kraja West z 2700 prebivalci okrog 30 kilometrov od mesta Waco se je odzvala na klic o požaru. Gasilci so po prihodu začeli prazniti okoliške zgradbe, saj so hitro ugotovili, da lahko pride do katastrofe. Umetna gnojila so namreč zelo eksplozivna in leta 1995 jih je na primer uporabil domači terorist Timothy McVeigh za napad na zvezno zgradbo v Oklahoma Cityju, v katerem je umrlo 168 ljudi, ranjenih pa je bilo 680.

McVeigh je izvedel teroristično dejanje zaradi maščevanja za napad zvezne policije na posestvo kulta Davidovcev pod vodstvom Davida Koresha nedaleč od mesta Waco. V množičnem samomoru in pod streli agentov FBI in drugih je takrat končalo več kot 80 ljudi. Do eksplozije v tovarni gnojil je prišlo le dva dni pred 20. obletnico napada zvezne policije na posestvo.



Eksplozija je v sredo poškodovala ali zravnala z zemljo 75 hiš in povsem uničila stanovanjski blok s 50 enotami. Opustošenje zajema območje štirih mestnih ulic, uničena sta bližnja srednja šola in dom za ostarele, iz katerega so na srečo pravočasno rešili 133 varovancev, saj je od začetka požara do eksplozije minilo skoraj pol ure.

Zvezna agencija za kemično varnost in Agencija za alkohol, tobak in strelno orožje (ATF) sta na kraj eksplozije poslali svoje preiskovalce, ponesrečenim pa že pomaga Rdeči križ. Tovarno je že leta 2006 kaznovala teksaška komisija za kakovost okolja, ker ni imela ustreznih varnostnih načrtov. Junija je tovarna ukrepala po pritožbah okoliških prebivalcev, ki so morali živeti z vonjem po amoniaku.