Revija Reporter
Slovenija

Ekskluzivno! Primc razklal Združeno desnico: volivce poziva, naj ne volijo njihovih kandidatov, ampak SDS ali druge pomladne stranke!

Igor Kršinar

25. maj. 2018 6:00 Osveženo: 15:47 / 25. 5. 2018

Deli na:

Vodstvo stranke Glas za otroke in družine je na korespondenčni seji sprejelo sklep, da odstopajo od volitev v vseh volilnih enotah in prosijo svoje volivce, da volijo SDS ali kakšno drugo pomladno stranko, ki lahko pride v državni zbor.

Tak sklep je najprej v soboto sprejel izvršilni odbor, v torek pa še svet stranke. Kot je v korespondenci zapisal predsednik stranke Aleš Primc, odločitev ni bila soglasna, ni pa tudi čisto tesna: »Moja odgovornost je, da vas in naših idej ne vodim v kolektivni samomor. Zmaga ali poraz sta najprej v glavi.«

Primc nadaljuje, da lahko iz te situacije naredijo zmago: »To ni umik, ampak delo na drugačen način, kot smo mislili, za zmago desnice na volitvah. To je naša dolžnost do volitev, po volitvah pa boj naprej v razmerah, ki jih bomo v teh 12 dneh sooblikovali. Slovenija nas rabi, mi pa rabimo zaveznike za izvajanje našega programa. Narediti moramo vse, da bomo imeli 4. 6. čim več zaveznikov, če že svojih poslancev ne moremo imeti. Če nam je do skrajnosti zmanjšana možnost, da bi imeli poslance, ne rabimo sami zmanjševati možnosti, da bi imeli zaveznike.«

Zanimivo je, da je Primc že v intervjuju za tokratno Družino pozval volivce, kako naj ne glasujejo za njegove kandidate: »Mi smo vedno povezovali in združevali. Tudi sedaj bomo in zato ne bomo gledali sebično z vidika samo naše stranke. Zmaga desnih strank je na dosegu rok! Zato pojdite vsi na volitve in s seboj pripeljite še pet ljudi ter sedaj, ko so nas onemogočili, volite SDS ali katero drugo pomladno stranko, ki lahko pride v parlament.« Družina izhaja ob četrtkih, toda tiska se že ob torkih, intervju je torej bil pripravljen že pred odločitvijo sveta stranke, najbrž tudi izvršilnega odbora.

Po naših informacijah naj bi se Primc za takšno odločitev posvetoval s prvakom SDS Janezom Janšo, s katerim se pogosto sestaja, o takšni možnosti pa naj bi se pogovarjal tudi s Francem Kanglerjem, predsednikom programskega sveta Nove ljudske stranke, ki je sooblikovalka koalicije Združena desnica. Ta sicer še ni odločala o »odstopu iz volitev in podpori SDS«.

Ker je Primc zavozil kandidaturi v dveh volilnih enotah, ker na listah ni predlagal dovolj žensk, se mnogi sprašujejo, ali je tudi to storil namerno in v tajnem dogovoru s prvakom SDS Janezom Janšo, da ne bi prišlo do drobljenja glasov na desnici.

Primc pa se o tem ni dogovoril s kandidati, ki nastopajo na listi Združene desnice in so v svoje kandidature vložili veliko svojega truda, za prepričevanje volivcev vzeli dopust in porabili nekaj denarja, zdaj pa so čutijo prevarane.

Med njimi je tudi Sonja Ramšak: »Kot kandidatka Združene desnice v 5. volilni enoti 2. volilni okraj (območje občin Dobrna, Vojnik, Štore in del Celja) na listi Združena desnica - Kangler in Primc, sem globoko razočarana nad ravnanji g. Primca in stranke Glas za otroke in družino. Sama od izstopa iz stranke SDS, nisem članica nobene politične stranke, sem pa bila s strani g. Kanglerja - predsednika Nove ljudske stranke, po odstopu g. Mira Cerarja, sodelujem kot kandidatka za poslanko.«

Združena desnica bo še vedno na glasovnicah v šestih volilnih enotah, kjer lahko nastopa, toda njene možnosti, da bi lahko dosegla vsaj 1,2 odstotka glasov, s čimer bi si obe stranki zagotovili proračunska sredstva, da bi se lažje pripravili na prihodnje volitve, so zelo majhne.

V nadaljevanju objavljamo korespondenco, ki jo je svojim članom pošiljal Aleš Primc.

Dne 21. maj 2018 22:54 Svet Za otroke

Spoštovani članice in člani Sveta stranke Glas za otroke in družine!

Po sobotnem sestanku je več udeležencev pa tudi tistih, ki jih ni bilo na sestanku, izpostavilo nestrinjanje z odločitvijo na sestanku (tudi taki, ki so jo na sestanku podprli).

Zato je predsednik Aleš Primc, sklical korespondenčno sejo IO, na kateri smo odločali o naslednjem vprašanju:

Ali smo za to, da kot stranka oznanimo, da kljub temu, da bomo v šestih enotah na volilnih listih, da odstopamo iz volitev v vseh volilnih enotah in prosimo naše volilke in volilce, da volijo SDS ali katero drugo pomladno stranko, ki lahko pride v Državni zbor ter da s tem nadaljujemo kampanjo za zmago desnih strank na volitvah in s tem tudi za naš program, ki je najbližji programu teh strank?

Večina v IO se je odločila ZA.

Po našem mnenju so pričakovanja "našega dela" javnosti, da naredimo korak v tej smeri. Poleg tega gre tudi za to, da si pustimo odprta vrata za sodelovanje z zavezniki po volitvah. Potem, ko smo z izločitvijo iz dveh enot realno ostali brez možnosti vstopa v Državni zbor, moramo pomagati do čimboljšega rezultata programsko najbolj sorodnim strankam.  To je najboljša garancija, da se bo Slovenija razvijala v smeri, kot si tudi sami želimo. Poleg tega pa bomo pri teh strankah s tem ohranili odprta vrata za sodelovanje po volitvah, tako kot smo ga imeli že dvajset let. Tak sklep ne pomeni poraza in predaje, ampak zmago v teh okoliščinah, saj bi si z drugačno odločitvijo močno omejili možnost uresničevanja našega programa in sodelovanja z zavezniki v prihodnje. To bi bil poraz.

Spoštovani! Enako vprašanje, o katerem smo odločali na IO, dajem v glasovanje tudi na Svet in sicer:

Ali smo za to, da kot stranka oznanimo, da kljub temu, da bomo v šestih enotah na volilnih listih, da odstopamo iz volitev v vseh volilnih enotah in prosimo naše volilke in volilce, da volijo SDS ali katero drugo pomladno stranko, ki lahko pride v Državni zbor ter da s tem nadaljujemo kampanjo za zmago desnih strank na volitvah in s tem tudi za naš program, ki je najbližji programu teh strank?

Prosim, da glasujete samo ZA ali PROTI.

Glasovanje poteka do jutri, 22.5.2018 do 13.00.

Lepo pozdravljeni,

 dr. Janez Cerkovnik, predsednik Sveta

Dne 22. maj 2018 13:49 je Ales Primc

Spoštovani sodelavke in sodelavci!

Hvala lepa vsem, ki ste se odzvali. Odločitev ni soglasna, ni pa čisto tesna.

Oba glasova razumem kot glas za nas. Čutim tesnobo, ki jo občutimo vsi. Nekatere težke besede razumem v žaru trenutka. Z vsem spoštovanjem do vseh. 

Moja odgovornost je, da vas in naših idej ne vodim v kolektivni samomor. Zmaga ali poraz sta najprej v glavi. 

Iz te situacije naredimo sedaj skupaj zmago.

To ni umik, ampak delo, na drugačen način kot smo mislili, za zmago desnice na volitvah. To je naša dolžnost do volitev, po volitvah pa boj naprej v razmerah, ki jih bomo v teh 12 dneh sooblikovali. Slovenija nas rabi, mi pa rabimo zaveznike za izvajanje našega programa. Narediti moramo vse, da bomo imeli 4.6. čimveč zaveznikov, če že svojih poslancev ne moremo imeti. Če nam je do skrajnosti zmanjšana možnost, da bi imeli poslance, ne rabimo sami zmanjševati možnostim da bi imeli zaveznike. 4.6. junij bo en dva tri tukaj. Iz tiste perspektive bo vsem današnja odločitev izgledala drugače. 

Ponosno glavo pokonci! Gremo samo naprej!

Aleš