Revija Reporter
Slovenija

EIB in Dars bosta podpisala pogodbo za gradnjo druge cevi predora Karavanke

STA

13. feb. 2020 5:56

Deli na:

Predor Karavanke

Bobo

Predstavniki Evropske investicijske banke (EIB) in Darsa bodo danes podpisali 90 milijonov evrov vredno posojilno pogodbo za projekt gradnje druge cevi predora Karavanke. Posojilo je podprto z jamstvom iz sklada Efsi, ki je jedro naložbenega načrta za Evropo.

Gradnja druge cevi karavanškega predora naj bi stekla marca, potem ko je Dars po večletnem postopku in številnih zapletih za izvajalca izbral turško podjetje Cengiz. Ta naj bi projekt izvedel za 98,6 milijona evrov. Posojilo, ki ga bosta s podpisom pogodbe danes zapečatila EIB in Dars, je podprto z jamstvom iz Evropskega sklada za strateške naložbe (Efsi).

Poleg pogodbe z Darsom bodo predstavniki EIB podpisali tudi pogodbo s slovenskim podjetjem Resalta za projekt doseganja energetske učinkovitosti pri prenovi stavb. Projekt, ki je vreden 32 milijonov evrov, do EIB sofinancirala z 12 milijonskim posojilom.

EIB bo imela danes v Ljubljani tudi letno novinarsko konferenco, skupaj s predstavništvom Evropske komisije v Sloveniji pa bodo predstavili naložbeni načrt za Evropo oz. načrtovane projekte v Sloveniji. Sodelujoče bosta nagovorila vodja predstavništva komisije v Sloveniji Zoran Stančič ter podpredsednica EIB Liljana Pavlova.

V hišni banki EU so pojasnili, da s Slovenijo sodelujejo od leta 1977, ko je bila ta še del Jugoslavije. Od takrat je odobrila 123 posojilnih pogodb in v državo vložila 6,99 milijarde evrov.