Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Economist: Janša kopira Orbana in lovi sovražnike

Deli na:
Economist: Janša kopira Orbana in lovi sovražnike

Economist: Janez Janša kopira svojega madžarskega kolega Viktorja Orbana - Foto: MTI

Britanski tednik Economist je na spletni strani objavil članek z naslovom Slovenski premier lovi sovražnike, v katerem piše, da Janez Janša kopira svojega madžarskega kolega Viktorja Orbana.

Časnik piše, da je politika v Sloveniji umazana in da so delitve v njeni družbi tako globoke kot drugod po Evropi. Navaja besede raziskovalne novinarke Anuške Delić, da poskuša Janša Slovenijo spremeniti v še eno "iliberalno demokracijo" po vzoru sosednje Madžarske, ko jo vodi njegov prijatelj Orban.

Če bi se to zgodilo, se verjetno ne bi tako hitro glede na to, da ima Janša v parlamentu samo tesno večino. "Vsekakor tako kot Orban misli, da ve, kdo so njegovi sovražniki - in odločen je, da jih bo premagal," piše ugledni londonski tednik.

Prva na njegovem seznamu sta po navedbah Economista javna radiotelevizija in del medijev. Nekateri mediji, ki ga podpirajo, so delno v lasti Orbanovih madžarskih prijateljev, ob tem piše časnik.

Še en predmet Janševe sovražnosti je pravosodje. V njem ključne funkcije, pravi Janša, nadzorujejo ljudje, ki so odločeni zaščititi elite, globoko državo, gospodarski kriminal in tajkunska omrežja. Vsak petek po Ljubljani kolesari več tisoč ljudi, ki se bojijo zdrsa v avtokracijo, piše tednik.

Janša pozdravlja boj Slovenije proti covidu-19 in ga primerja z junaško borbo proti Jugoslaviji pred 30 leti, protestnikom pa očita, da izdajalsko razkazujejo jugoslovanske simbole. Dejansko pa je rezultat Slovenije v boju proti koronavirusu povprečen v regiji - do zdaj je umrlo okoli 52 ljudi na milijon prebivalcev, medtem ko jih je na Hrvaškem 25, v Avstriji pa 74, še piše britanski tednik.