900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Dvopolnost je zastrašujoča

Deli na:

Če bi prišla na oblast SD, se v normalnih razmerah ne bi smelo zgoditi nič posebnega, če pa bi SD, LDS in Zares nadaljevale s politiko delitev, kot so jo zastavile v volilni kampanji, potem se bo formirala dvopolnost Slovenije, kar pa je zastrašujoče, je ob predstavitvi programskih idej, ki jih je sprejel Zbor za republiko, povedal Tone Jerovšek.

Če bi prišla na oblast SD, se v normalnih razmerah ne bi smelo zgoditi nič posebnega, če pa bi SD, LDS in Zares nadaljevale s politiko delitev, kot so jo zastavile v volilni kampanji, potem se bo formirala dvopolnost Slovenije, kar pa je zastrašujoče, je ob predstavitvi programskih idej, ki jih je sprejel Zbor za republiko, povedal Tone Jerovšek.

Po besedah nekdanjega predsednika ustavnega sodišča je bilo mogoče že sredi volilne kampanje ugotoviti, da imajo trije predsedniki SD, LDS in Zares svoje ideologe, "ki so nad njimi, oni pa so samo izvajalci neke politike" - to sta po besedah Jerovška nekdanji predsednik Milan Kučan in ljubljanski župan Zoran Janković. Pri tem gre po njegovem za "neko staro že preživeto ideologijo", ki postavlja pod vprašaj "kredibilnost omenjenih treh strank".

Direktor Nove revije Tomaž Zalaznik je povedal, da je "aktualna vlada v zadnjih štirih letih stopila v nek razvojni korak celotne države". Glede na predstavljene programe lahko po njegovem pri trojčku strank SD, LDS in Zares govorimo o neki restavraciji politike pred letom 2004, pri tem pa je opozoril, da naprej ne gre hoditi nazaj. Ob tem je povedal, da je premier Janez Janša napovedal, da bo v koalicijo povabil vse stranke, "medtem ko je trojček ostal ujet v lastnih strankah. To jasno kaže, kdo so zavzema za odprtost in kdo gleda v preteklost," je dejal.

Andrej Aplenc je povedal, da je bil Zbor za republiko vedno povezovalen in odprt. Osebno ga zato skrbi "izključujoča politika", ki jo v predvolilni kampanji ponavlja omenjeni trojček. Ob tem poudarja, da če bi bil kdo upravičen zastopat takšna stališča, da bi bil to on. "Bil sem dvakrat na Golem otoku kot dijak in če bi zdaj kdo lahko rekel, da bomo delili in se sovražili naprej, potem imam jaz vso moralno pravico, da bi to rekel. Ampak takšno fundamentalno stališče je napačno in v veliko škodo slovenskemu političnemu prostoru, zagovorniki takih idej pa bodo prej ali slej doživeli svoj poraz."

Akademik Janko Kos je spomnil, da je Zbor za republiko na nedavnem zboru javno podprl vlado Janeza Janše in opozoril, da pri tem ni bila mišljena samo podpora delu aktualne vlade, ampak je bila v podpori izražena tudi želja, da bi tako delala tudi vlada, ki bo nastala po parlamentarnih volitvah. Kos sicer upa, da bo po volitvah na oblasti ostala ista vlada in nadaljevala reforme, ki jih je začela. "V nasprotnem primeru bo prišlo do regresije in stagnacije," je dejal in opozoril, da se je treba znebiti podsistemov iz prejšnjega režima, "sicer napredek ne bo mogoč".

Programske ideje, ki jih je Zbor za republiko v strnjeni obliki predstavil na današnji novinarski konferenci, so sicer po besedah Kosa nastale na podlagi prispevkov, ki so jih imeli nastopajoči na nedavnem zborovanju Zbora za republiko v Cankarjevem domu. Nastopi so redakcijsko preoblikovani in združeni v celoto.