kranj, prometna-nesreča, avtobus Svet24.si

Policija išče voznika avtobusa, ki je v Kranju ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

jure-podjavoršek Njena.si

Mojster Jure: Žena in otroci so moje življenje

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Dvojna igra slovenskega Orbana: Janša sedi na dveh stolih, medtem ko Putin s pomočjo Orbana ruši EU

Deli na:
Dvojna igra slovenskega Orbana: Janša sedi na dveh stolih, medtem ko Putin s pomočjo Orbana ruši EU

Janez Janša v Evropi brani interese svojega madžarskega mecena Viktorja Orbana. - Foto: Bobo

Pred evropskimi volitvami se krepijo skrajno desne stranke, ki jih podpira in financira ruski avtokrat Vladimir Putin. Med njimi je tudi stranka madžarskega premiera Viktorja Orbana, ki v EU sedi na dveh stolih, saj še naprej sodeluje s Putinom, hkrati pa prejema bruseljski denar.

Po odhodu iz zmerne Evropske ljudske stranke se želi pridružiti Evropskim konservativcem in reformistom, med katerimi so skrajno desne stranke, koalicijo z njimi pa zahteva tudi njegov slovenski pribočnik, prvak SDS Janez Janša. Kakšne so v resnici možnosti za konec sedanje zmerne evropske koalicije in kdo so favoriti za ključne položaje v EU?

Letošnje evropske volitve bodo prelomne. Zadnje ankete kažejo na porast podpore skrajno desnim strankam, ki so povezane v stranko Evropskih konservativcev in reformistov (ECR) ter še bolj skrajno skupino Identiteta in demokracija (ID). Zlasti slednje podpira in financira ruski predsednik Vladimir Putin, da nato glasujejo v skladu z njegovimi interesi.


Po drugi strani pa naj bi kljub padcu podpore še vedno dobile večino glasov Evropska ljudska stranka (ELS), socialisti (Socialisti in demokrati) in liberalci (Prenovimo Evropo), medtem ko njihovim zaveznikom, zelenim in evropski levici, kaže zelo slabo. V zadnjih mesecih se pojavljajo ugibanja, ali bo Evropska ljudska stranka sklenila koalicijo z desno konservativno skupino, za kar se zavzema tudi njena največja slovenska članica SDS.

Pišemo o tem, kdo so Janševi skrajno desni zavezniki, kdo mu pri tem prikimava v Evropski ljudski stranki, zakaj Orban nima široko odprtih vrat za vstop med evropske konservativce ter ali se mu bo pridružil tudi Janša iz izstopil iz zmerne evropske politične družine; kaj o prihodnji sestavi Evropskega parlamenta in Evropske komije pravijo sedanji slovenski evropski poslanci ter kako se bo po volitvah spremenila politika EU.

VEČ V TISKANI IZDAJI REPORTERJA IN TRAFIKI24