zoran janković, robert golob Svet24.si

»Ne pozabiti, da je bil Golob moj prvi izbor za ...

Nadija Bičkova Svet24.si

Nadija Bičkova ima novega. Njen bivši naj bi bil...

Boris Johnson Svet24.si

Policija preiskuje Johnsonove zabave

jansa urska volitve 2018 bobo Reporter.si

Razkrivamo: kje bo na volitvah kandidiral Janez ...

milan-krek Necenzurirano

Ne samo Zmago Jelinčič, tudi Milan Krek je ...

karlo-maximillian-vuković Njena.si

Karlo nagrade ni zadržal zase?

sodnik-becirovic-lisac Ekipa24.si

POKRADLI OLIMPIJO! Ne ena, več sodniških napak v...

Slovenija

Provizije pri dveh milijardah evrov: korupcijska past za dobavitelje in zdravnike (KOMENTAR)

Deli na:
Provizije pri dveh milijardah evrov: korupcijska past za dobavitelje in zdravnike (KOMENTAR)

Fotografija je simbolična. - Foto: Profimedia

Pred kratkim so poslanci državnega zbora z večino sprejeli zakon o zagotavljanju sredstev za investicije v slovenskem zdravstvu za prihodnjih deset let. Zdravstvu bosta namenjeni približno dve dodatni milijardi evrov. Od tega se bo vlagalo tudi v izobraževanja novih kadrov, za kar se namenja 250 milijonov evrov.

Predvsem pa bo šel denar za investicije, med drugim za naložbe v obeh univerzitetnih kliničnih centrih ter za  druge bolnišnice. Predviden je razvoj in modernizacija splošnih in negovalnih bolnišnic ter zdravstvenih domov po vsej  Sloveniji. Kot se je pohvalil minister za zdravje Janez Poklukar, bo kar 200 milijonov evrov namenjenih za sofinanciranje v izboljšavo infrastrukture na primarnem nivoju. To v povprečju pomeni tri milijone evrov na zdravstveni dom v Sloveniji, pravi minister.

Toda bati se je, da bo precejšen del od teh dveh milijard evrov porabljen netransparentno, neracionalno ali pa celo za korupcijo. V sistemu javnega naročanja, kot sedaj velja v zdravstvu, namreč obstaja veliko tveganje za različna preplačila, kar je bila pogosta praksa v preteklosti. Posebej ob pasivnosti nadzornih institucij in organov pregona.Poleg tega posebno pri pomanjkanju (diplomiranih) medicinskih sester in zdravstvenikov dejansko ne gre za to, da imamo v Sloveniji premalo izobraževalnih ustanov na tem področju. Kot je nedavno v intervjuju za Reporter dejal dr. Marko Noč, predstojnik kliničnega oddelka za intenzivno interno medicino v UKC Ljubljana, težava ni premalo izobraženega kadra, pač pa daleč premajhne plače. Posebej za izredno zahtevno delo (diplomiranih) medicinskih sester na urgentnih in intenzivnih oddelkih z dežurstvi in turnusi. Zaradi preslabih plač in težkih razmer za delo zaposlene s teh oddelkov odhajajo v tujino, drugam v zdravstvo ali celo v druge poklice. Nobene investicije v stavbe in opremo tega ne bodo preprečile.

Česa se po vsej verjetnosti niti ta vlada ne bo lotila, pa bi se morala za reševanje zadev v zdravstvu, je sistem plač javnih uslužbencev, med katere seveda sodijo tudi zaposleni v javnem zdravstvu. Jasno je tudi, zakaj je to nedotakljiva tema. Z dviganjem plač v zdravstvu bi nemudoma sprožili enake zahteve tudi v drugih sektorjih. To pa je že oreh, ki je bil pretrd tudi za prejšnje vlade. A brez reševanja tega, bodo pacienti in zaposleni v še slabših razmerah, kot so sedaj.