evropski parlament Svet24.si

Evropski poslanci ob plači upravičeni do ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

janez-janša-sds-nov-konferenca Reporter.si

Janšev strel v koleno? Zaradi SLS lahko ostane ...

sesko 24 pm Ekipa24.si

Šeško znova tresel in to kako!! Poglejte ta ...

skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Življenje spremenilo Saško in ...

doncic Ekipa24.si

Nastavite budilke: jasno je, kdaj bo Dallas igral ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

DURS meče denar skoz okno

Deli na:
DURS meče denar skoz okno

Primer diskriminacije dobaviteljev, ki zdravstvenim ustanovam proizvodov ne morejo ponujati pod enakimi pogoji kot drugi, so kalibratorji in krvne kontrole. Gre za kontrolni material, ki pa ni namenjen zgolj kontroli ali umerjanju medicinskih aparatur, ampak je sestavni del diagnostičnega procesa. Z njim si pomagajo pri ugotavljanju ponovljivosti, natančnosti in pravilnosti diagnostičnih rezultatov.

Z letom 2008 so spremenili pravilnik o davku na dodano vrednost, v skladu s tem so bili med skupino produktov, za katere se obračunava znižana stopnja DDV (tedaj 8,5-odstotna, zdaj 9,5-odstotna), vključeni tudi diagnostični reagenti. Pri odločanju, ali kalibratorji in krvne kontrole sodijo pod diagnostiko in so tako nižje obdavčeni, pa je carinska uprava ugotovila, da ti materiali niso del diagnostičnega procesa. Ali to drži, je stvar strokovne razprave, toda težava je v tem, da državni organi preverjajo zgolj tiste dobavitelje, ki dobavljajo produkte iz uvoza (pomeni zunaj držav Evropske unije), saj gredo ti produkti čez carino. Tem dobaviteljem je tako naloženo, da morajo pri uvozu plačevati višjo stopnjo DDV (prej 20- odstotno, zdaj 22-odstotno), to se seveda pozna tudi pri ceni za zdravstvene ustanove. V povsem drugačnem položaju so dobavitelji, ki prodajajo take produkte iz Evropske unije, saj ne gredo čez carino, pač pa bi morala njihov obračun DDV preveriti davčna uprava.

Toda država tega ne počne. Čeprav je DURS objavil pojasnilo, v katerem razlaga, da je treba za kalibratorje in krvne kontrole, namenjenih kontroli oziroma pravilnosti delovanja aparatur v postopkih analiziranja krvi, obračunavati in plačevati DDV po splošni stopnji 20 odstotkov (zdaj 22 odstotkov). Se tega večina dobaviteljev v EU drži? Seveda ne, saj gre pri njih za samoobdavčitev, ki je ne kontrolira carinska uprava, žal pa tega ne počne niti DURS. Tako ti dobavitelji bolnišnicam nato obračunavajo nižjo stopnjo DDV, to pa slabi položaj drugih ponudnikov. Na davčni upravi pa ne ukrenejo nič. Dovolj bi bilo, da bi od bolnišnic pridobili seznam dobaviteljev in pri njih preverili, kakšen DDV obračunavajo. Vsem, ki tega ne počnejo po višji stopnji DDV, bi morali za nazaj zaračunati poplačilo preostalega dela z zakonitimi zamudnimi obrestmi.

Zanimalo nas je, zakaj na davčni upravi tega že zdavnaj niso storili. Kot pravijo, so v letih 2012 in 2013 izvedli nadzor nad dobavitelji in ugotovili nejasnosti pri določanju DDV pri krvnih reagentih. Skupaj z ministrstvom za finance so na spletnih straneh objavili tolmačenje, da je davčna stopnja odvisna od namena uporabe krvnega reagenta. Med dobavitelji so preverili obdavčitve krvnih reagentov in se odločili glede na ugotovitve, pri čemer opozarjajo, da je treba presojati od primera do primera. Pravijo, da bodo davčne kontrole med dobavitelji nadaljevali.