muenchen, sneg Svet24.si

Foto: Obilno sneženje v Münchnu

elektrika. števec, denar Svet24.si

Kaj so si zamislili v vladi in kaj bo v resnici ...

janez janša, borut pahor Necenzurirano

Zakaj si Borut Pahor želi veliko koalicijo ...

rtv slovenija rtvs pl Reporter.si

Srednji vek na RTVS: v 21. stoletju se papirji ...

navijaci re Ekipa24.si

Slovenski navijači, pozor! Vse, kar morate vedeti...

Leonardo_Diffusion_XL_burning_planet_earth_due_to_supervolcano_2 Odkrito.si

Prerokbe, ki ledenijo kri v žilah

doncic goltes Ekipa24.si

Pokazal jo je!! Luka Dončić svetu predstavil ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Duhovnik naj bi se zaljubil v zdravnico: zaradi celibata je celjska škofija ostala brez priljubljenega vikarja

Deli na:
Duhovnik naj bi se zaljubil v zdravnico: zaradi celibata je celjska škofija ostala brez priljubljenega vikarja

Mladi duhovnik Matic Lesjak je zapustil duhovniški stan. - Foto: Facebook

Slovenska cerkev se sooča z upadom zanimanja mladih za duhovniško poslanstvo – ne manjka primerov, ko so župniki zaradi ljubezni zapustili duhovniški stan. Bi morala Cerkev celibat spremeniti tako, da bi se duhovniki kot pri pravoslavnih kristjanih lahko odločali, ali bi se poročili ali ne?

Ravno letošnje poletje je zapustil duhovniški stan obetavni duhovnik Matic Lesjak. V duhovnika je bil posvečen pred petimi leti in nato začel službovati v župniji Celje.

Na željo škofa Maksimilijana, ki je bil imenovan za celjskega škofa pred dvema letoma, je bil Lesjak lani premeščen v na novo nastalo duhovniško skupnost v župniji Velenje. Od nje se je letos poslovil, kar se je potrdilo ob objavi seznama duhovnikov, ki so bili bodisi premeščeni, razrešeni dolžnosti ali so ostali v dosedanjih župnijah.

Za Matica Lesjaka je bilo v objavi zapisano, da je z dne 10. julija razrešen službe župnijskega vikarja v župniji Velenje - Sv. Martin in v župnijah v soupravi, o tem, da je dokončno odložil talar pa so lahko verniki, iz njegove nekdanje župnije izvedeli iz pisma z naslovom »Matic, bodi pogumen!«, ki ga je napisal vikar Janez Turinek in je bilo objavljeno na spletni strani župnije. »Matic ni umrl, le odločil se je, da bo na drugačen način služil Božjemu ljudstvu, da bo v laiškem stanu razvijal svoje krstno duhovništvo, « je zapisal Turinek.

Nova ljubezenska afera v slovenski Cerkvi? Mladi in priljubljeni duhovnik je vzel slovo od duhovniškega stanu

V cerkvenih krogih razlogov Lesjakovega odhoda niso pojasnili, in prav zato so se začeli vrstiti različna ugibanja, izvedelo se je tudi, da se je vrnil na svoj dom v Savinjski dolini, kjer mu je njegova podjetniška družina z blagovno znamko Hiša Lesjak, pod katero deluje pet gostišč na petih lokacijah, uredila stanovanje. Slišati je tudi, da se je odpovedal stanu in tako zavezi celibatu zaradi ljubezni do dekleta, ki se je posvetila medicini.

Le kdaj mu bodo zapeli poročni zvonovi, kot se je zgodilo nekaterim drugim, prav tako zelo priljubljenim duhovnikom? Med njimi ima sploh nadvse zanimivo življenjsko zgodbo Ivan Suhoveršnik, sedanji župan Mozirja, ki je bil pred prevzemom mandata kar petnajst let duhovnik. Zdaj se lahko pohvali s šestim županskim mandatom, s svojo ženo ter dvema odraslima hčerkama.

Bi želel ostati duhovnik, če bi mu bila dana možnost izbire celibata? Zagotovo, saj je že večkrat javno omenil, da bi Cerkev morala razmisliti glede celibata in da v izbiri zanj ne vidi nobenega problema niti za Cerkev niti za duhovnike.   

VEČ V TISKANI IZDAJI REPORTERJA IN TRAFIKI24