Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

1709556859-172a8714-1709556621461 Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Državni udar Dagmar Komar v mariborski NKBM

Deli na:
Državni udar Dagmar Komar v mariborski NKBM

Foto: Bobo

Dagmar Komar na čelu AUKN skuša takoj po konstituiranju Janševe vlade  izpeljati diverzijo in zamenjati celoten nadzorni svet mariborske NKBM.

Agencija za upravljanje kapitalskih naložb na čelu s predsednico uprave Dagmar Komar in članoma Markom Golobom in Danilom Grašičem je danes mimo kakršnihkoli posvetovanj od uprave Nove Kreditne banke Maribor zahtevala sklic skupščine NKBM. Komarjeva zahteva naj se skupščina sestane na hitro, že v roku sedmih dni (država ima v neposredni lasti 27 odstotkov banke, še 24 odstotkov je v lasti državnih Pošte, Gen, Eles, Kad in Sod). Edina točka skupščine bi bila predčasni odpoklic sedanjih nadzornikov, ki bi jim mandat tako ali tako potekel avgusta letos in imenovanje novih nadzornikov.

Predlagani novi nadzorniki so: Miha Šipec, nekdanji odvetnik v odvetniški pisarni Mira Senice, Darjan Petrič, kandidat SD za župana Kranja, bivši direktor DURS Ivan Simič ter različni osebni prijatelji članov uprave AUKN in sveta AUKN. Takšna ad hoc zamenjava nadzornikov bi bila izjemno škodljiva, posebej ob prizadevanju po stabilizaciji razmer v bančnem sektorju. Pomenila bi tudi zelo slab signal mednarodni finančni javnosti, konec koncev želi vlada državni delež v NKBM čim prej prodati do višine 25 odstotkov lastništva.

Tovrstna obračunavanja škodijo mednarodnemu ugledu banke, njeni boniteti, posledično pa pomenijo njeno dražje zadolževanje v tujini. NKBM ima več kot 115.000 delničarjev, ki bodo nedržavotvorno ravnanje AUKN razumeli kot katastrofo. Zadeva je še posebej nesprejemljiva, ker AUKN vse aktivnosti počne brez usklajevanja s preostalimi lastniki banke, med drugimi z ugledno mednarodno finančno institucijo East Capital, pomembnim lastnikom banke. Uprava in svet AUKN sta po zamenjavi vlade očitno povsem izgubila kompas, poznavalci pravijo, da vlada Janeza Janše takšnih škodljivih operacij ne bo dopustila. Tako se menda čas sedanje uprave in sveta AUKN hitro izteka. V slednjem sedijo Alja Markovič Čas, Mojca Majič, Tomaž Keresteš, Mitja Močivnik in Otmar Zorn, ki ga štejejo za glavnega kadrovika, bil naj bi tesen zaveznik Zorana Jankovića.