Mario Galunič Dobra karma

Iskreni Mario Galunič: 'Ženske mojega življenja...

hipiji Svet24.si

Razgnali pripadnike »kulta,« ki so se zbrali ...

jansa nova24tv Reporter.si

Na strankarski televiziji SDS med intervjujem s ...

nakupovanje, trgovina Svet24.si

Trgovine bodo ob nedeljah in dela prostih dneh ...

20200316-00995849 Necenzurirano

Počivalškovim se je sfižila nabava zaščitne ...

Melania Trump, melania, trump, melanija trump Odkrito.si

Kaj razkriva Melanijin podpis?

metka Njena.si

Ljubezen po domače: Je pri Metki doma hudo ...

Slovenija

Državni sekretar Cantarutti: Slovenija v 4-6 tednih pričakuje več kot 470 respiratorjev

Deli na:
Državni sekretar Cantarutti: Slovenija v 4-6 tednih pričakuje več kot 470 respiratorjev

Državni sekreta Aleš Cantarutti med današnjo tiskovno konferenco. - Foto: Posnetek zaslona

Vlada je ustanovila medresorsko delovno skupino, ki je odgovorna za sprejem, pregled in vrednotenje ponudb zaščitne in medicinske opreme. Aktivnosti so usmerjene v tri cilje; zagotovitev opreme za ključne skupine kot je zdravstvo, nabavo večjih zalog, ki bodo uporabne tudi za gospodarstvo in v vzpostavitev domače proizvodnje zaščitne opreme. Povečujejo tudi dobavo respiratorjev. Jelko Kacin pa poudarja: "Mi nismo Italija in nočemo biti Italija. Mi to zmoremo."

Kot je na današnji tiskovni konferenci pojasnil državni sekretar na ministrstvu za gospodarstvo Aleš Cantarutti, je vlada ustanovila medresorsko delovno skupino, ki je odgovorna za sprejem, pregled in vrednotenje ponudb. Vodi jo državni sekretar MORS Damjan Jeklin.

Vse ponudbe, ki so jih prejeli, so, kot je dejal Cantarutti,  posredovali na medresorsko skupino, da se preveri katere ponudbe so strokovno ustrezne in katera podjetja so varnostno preverjena.

Aleš cantaratti: "Imamo veliko podjetnikov in podjetij, ki iskreno želijo pomagati in v Slovenijo pripeljati respiratorje in zaščitne maske in ostalo opremo, ki jo potrebujemo. Žal imamo tudi precej takšnih, ki želijo krizo izkoristi za lasten profit in se finančno okoristiti."

"Imamo veliko podjetnikov in podjetij, ki iskreno želijo pomagati in v Slovenijo pripeljati respiratorje in zaščitne maske in ostalo opremo, ki jo potrebujemo. Žal imamo tudi precej takšnih, ki želijo krizo izkoristi za lasten profit in se finančno okoristiti. Tega ne smemo dovoliti. Tudi tukaj želimo naredit jasen pregled," je bil odločen Cantarutti.


Povedal je še, da so vse  aktivnosti usmerjene v tri cilje:

Prvi cilj je nemotena dobava opreme za ključne skupine, zaposlene v zdravstvu, sociali in civilni zaščiti. Drugi cilj je pospešena nabava večjih količin zalog, ki bodo uporabne tudi v gospodarstvu in pri nekaterih končnih uporabnih, kot so trgovine in lekarne. Tukaj moramo zagotoviti, da bo dovolj teh sredstev.

Tretji cilj je vzpostavitev domače proizvodnje zaščitne opreme, ki bo zadoščala vsaj delnim potrebam splošne populacije."Zaloge v vojaškem skladišču Roje niso prazne," je poudaril Cantarutti. Iz Češke je v sredo v Slovenijo prispela večja količina zaščitne opreme. Dan pred tem so v Uradu RS za zaščito in reševanje dobavili tudi prve slovenske izdelke iz celjskega podjetja Prevent&Deloza, med njimi 500 pralnih mask.Dobava pa se bo vsak dan povečevala in računajo, da bo v torek iz njihove proizvodnje dobavljenih že 5700 mask, od začetka aprila pa vsak dan dodatnih 10.000 pralnih mask.Maske pa že šivajo ali pa bodo še šivale tudi druge družbe. Eno večjih podjetij, ki se je tega lotilo je kidričevski Boxmark, Cantarutti pa je izpostavil škofjeloško podjetje Filc, ki je prejelo 4000 kvadratnih metrov materiala iz Nemčije za izdelavo 150.000 mask. Tudi te naj bi zagotavljale in dosegale standard FFP2, te maske pa v tem trenutku najbolj potrebujemo, je pojasnil državni sekretar. Po njegovih besedah je material v testiranju in verjame, da bo v naslednjih dneh stekla tudi ta proizvodnja.Prav tako se, je dodal, pripravlja nova domača proizvodnja za izdelavo 1700 mask iz stoodstotne bombažne pralne tkanine dnevno. Tako bo po njegovih besedah Slovenija v določeni meri na tem področju samooskrbna. V ta namen na ministrstvu tem podjetjem pomagajo, če je treba, bodisi s finančnimi viri ali pa tudi s kontakti pri dobavah, pri čemer sodeluje tudi gospodarska diplomacija, je pojasnil.


Zavod za blagovne rezerve  je po Cantaruttijevih besedah v preteklih dneh že sklenil pogodbe za več artiklov, katerih dobava je predvidena v naslednjih 60 dneh. Med njimi je tudi pogodba za 326 dodatnih respiratorjev.Skupaj s tistimi, ki so jih naročili v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana in celjski bolnišnici ter donacijo Holdinga slovenske elektrarne, gre po Cantaruttijevih besedah trenutno za skupaj dodatnih 472 respiratorjih za slovenski zdravstveni sistem.Pristojni ne vedo, ali je to dovolj, zato so danes odločili, da gredo takoj v dodatno nabavo vsaj 100 respiratorjev. Računajo, da bi bila dobava možna v naslednjih štirih do šestih tednih. Že v petek pa bo celjski bolnišnici po načrtih dobavljenih 20 ventilatorjev.Zavod za blagovne rezerve je sklenil pogodbe tudi za 25 milijonov trislojnih kirurških mask, za 4,5 milijona mask standarda FFP2 z respiratorjem in milijon mask standarda FFP3 z respiratorjem. To so maske, ki so nujno potrebne za medicinsko osebje in osebje v domovih za ostarele, njihova zagotovitev pa je prioriteta, je poudaril Cantarutti in izrazil upanje, da dobijo manjšo pošiljko še v tem tednu.


Pogodba je sklenjena tudi za 75.000 pralnih mask domače proizvodnje, za približno 2,5 milijona zaščitnih rokavic, za 45.000 zaščitnih odbojnih plaščev, 11.000 zaščitnih oblek, 1000 očal, 20.000 bolniških kap, 20.000 obraznih ščitov, 70 prenosnih kisikovih sistemov ter 28 ton dezinfekcijskih sredstev. Dobave pa bodo postopne, je še pojasnil Cantarutti.Urejajo se tudi postopki na podlagi uspešnega skupnega javnega naročila EU. Ministrstvo za zdravje ureja potrebne količine, ministrstvo za gospodarstvo oz. blagovne rezerve pa bodo potem izvedle sam nakup. Več o tem bo znano prihodnji teden.Težave so medtem zaznali tudi pri ponarejenih certifikatih o zaščitni opremi. Zato se zdaj dobavljeno zaščitno opremo pošilja v preverbo, se jo plačuje po dobavi ali se jo zavrne oz. ne plača. Zato, tako Cantarutti, nabava traja nekoliko dlje.Nekaj opreme so naročili tudi iz Kitajske, predvidoma jo bodo z letalom direktno v Ljubljano dostavili 2. aprila, je napovedal. Letalo zagotavlja ministrstvo za infrastrukturo. Dodal je še, da se tudi drugim državam dogaja, da je dobava napovedana, oprema pa po dogovoru izgine. Zato zdaj dobave iz Evrope spremlja varnostna služba.


Državni sekretar je napovedal tudi neposredni letalski most s kitajskim Qingdaom, kjer poteka proizvodnja zaščitne opreme in kjer ima sedež tudi družba Hisense, lastnik velenjskega Gorenja. Ta po Cantaruttijevih besedah Sloveniji pomaga s svojimi skladišči.

Srečko Šestan: "Računamo, da bomo, če bo poraba takšna, zdržali vsaj en teden."
Poveljnik Republiškega štaba CZ Srečko Šestan je dejal, da se je v preteklih dnevih v skladišču zalog končno zadihalo. Dobili so določene količine materialov, ki jih delijo na osnovi razdelilnika, ki ga pripravlja ministrstvo za zdravje, in sicer za bolnišnice, zdravstvene domove, domove za starejše, lekarne in zobozdravstvene ordinacije. "To je naša prva prioriteta," je še dejal.
Ob tem pa 30 odstotkov opreme namenjajo tudi za pokrivanje ostalih potreb, kot so ključna infrastruktura, varnostne službe, zapori, pogrebna podjetja, taksisti in drugi.

Civilna zaščita po navedbah Šestana razpolaga s 7500 zaščitnimi kombinezoni, 26.000 maskami za zdravstvo, 790.000 kirurškimi maskami in 100.000 IIR maskami ter 7.700.000 rokavicami. Šestan pričakuje, da bo oprema zadoščala za potrebe enega tedna.


Jelko Kacin: "Mi nismo Italija in nočemo biti Italija. Mi to zmoremo."

V uvodu tiskovne konference je izjavo za javnost o aktualnem stanju podal tudi  uradni govorec Jelko Kacin, ki je med drugim dejal:
"Spodbudno je, da ste in smo zelo disciplinirani in da zato širjenje virusa v prvih treh tednih v Sloveniji ni bilo tako hitro kot v najbolj prizadetih državah. Spodbudno je, da smo državljani razumeli pomen svoje lastne odgovornosti, zato smo tako uspešni. Mi nismo Italija in nočemo biti Italija. Mi to zmoremo."

Spodbudne novice so po navedbi Kacina tudi motivacija, da zmoremo še več in še bolje. Ključno sporočilo pa je, da bomo zmogli skupaj.

"Tudi stanje okužb po Sloveniji nam lahko nekaj pove o zavedanju pomena zaščitnih ukrepov. Kot vidimo, in to preseneča, je okužb manj bližje meji z Italijo. Zdi se, da se ljudje tam zaradi bližine Italije bolj zavedajo pomena ukrepov. To zavedanje mora biti na najvišji ravni povsod, po vsej Sloveniji," je še dejal Kacin.


Zavod za blagovne rezerve pa je po Cantaruttijevih besedah v preteklih dneh že sklenil pogodbe za več artiklov, katerih dobava je predvidena v naslednjih 60 dneh. Med njimi je tudi pogodba za 326 dodatnih respiratorjev.

Skupaj s tistimi, ki so jih naročili v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana in celjski bolnišnici ter donacijo Holdinga slovenske elektrarne, gre po Cantaruttijevih besedah trenutno za skupaj dodatnih 472 respiratorjih za slovenski zdravstveni sistem.

Pristojni ne vedo, ali je to dovolj, zato so danes odločili, da gredo takoj v dodatno nabavo vsaj 100 respiratorjev. Računajo, da bi bila dobava možna v naslednjih štirih do šestih tednih. Že v petek pa bo celjski bolnišnici po načrtih dobavljenih 20 ventilatorjev.

Zavod za blagovne rezerve je sklenil pogodbe tudi za 25 milijonov trislojnih kirurških mask, za 4,5 milijona mask standarda FFP2 z respiratorjem in milijon mask standarda FFP3 z respiratorjem. To so maske, ki so nujno potrebne za medicinsko osebje in osebje v domovih za ostarele, njihova zagotovitev pa je prioriteta, je poudaril Cantarutti in izrazil upanje, da dobijo manjšo pošiljko še v tem tednu.

Pogodba je sklenjena tudi za 75.000 pralnih mask domače proizvodnje, za približno 2,5 milijona zaščitnih rokavic, za 45.000 zaščitnih odbojnih plaščev, 11.000 zaščitnih oblek, 1000 očal, 20.000 bolniških kap, 20.000 obraznih ščitov, 70 prenosnih kisikovih sistemov ter 28 ton dezinfekcijskih sredstev. Dobave pa bodo postopne, je še pojasnil Cantarutti.

Urejajo se tudi postopki na podlagi uspešnega skupnega javnega naročila EU. Ministrstvo za zdravje ureja potrebne količine, ministrstvo za gospodarstvo oz. blagovne rezerve pa bodo potem izvedle sam nakup. Več o tem bo znano prihodnji teden.

Težave so medtem zaznali tudi pri ponarejenih certifikatih o zaščitni opremi. Zato se zdaj dobavljeno zaščitno opremo pošilja v preverbo, se jo plačuje po dobavi ali se jo zavrne oz. ne plača. Zato, tako Cantarutti, nabava traja nekoliko dlje.

Nekaj opreme so naročili tudi iz Kitajske, predvidoma jo bodo z letalom direktno v Ljubljano dostavili 2. aprila, je napovedal. Letalo zagotavlja ministrstvo za infrastrukturo. Dodal je še, da se tudi drugim državam dogaja, da je dobava napovedana, oprema pa po dogovoru izgine. Zato zdaj dobave iz Evrope spremlja varnostna služba.

Državni sekretar je napovedal tudi neposredni letalski most s kitajskim Qingdaom, kjer poteka proizvodnja zaščitne opreme in kjer ima sedež tudi družba Hisense, lastnik velenjskega Gorenja. Ta po Cantaruttijevih besedah Sloveniji pomaga s svojimi skladišči.
Loading...