Revija Reporter
Slovenija

Državljan Kosova je v osebni avto stlačil devet Turkov in jih poskušal pretihotapiti do Trsta

STA

20. apr. 2018 12:58 Osveženo: 13:00 / 20. 4. 2018

Deli na:

Koprski kriminalisti so v ponedeljek na zaslišanje h koprskemu preiskovalnemu sodniku privedli 43-letnega državljana Kosova, ki so ga že v soboto zvečer bistriški policisti ustavili pri prevozu devetih ilegalnih prebežnikov, državljanov Turčije. Za moškega, ki je bil očitno del širše kriminalne združbe, je preiskovalni sodnik odredil pripor.

Državljana Kosova, ki ima sicer začasno bivanje v Nemčiji, je v soboto zvečer med opravljanjem nalog varovanja državne meje v Dolenjah pri Jelšanah ustavila patrulja policijske postaje Ilirska Bistrica. V osebnem avtomobilu nemških registrskih oznak je bilo še devet državljanov Turčije, za katere je policija ugotovila, da ne izpolnjujejo pogojev za vstop ali prebivanje v Sloveniji in da so državno mejo prestopili peš skozi gozd, iz smeri naselja Šapjane na Hrvaškem mimo naselja Jelšane in Dolenje proti Ilirski Bistrici. Pri pregledu je vseh devet imelo blatna oblačila, so danes sporočili s Policijske uprave Koper.

Po ugotovitvah policije je 43-letnik po predhodnem dogovoru kot član kriminalne združbe čez državno mejo prepeljal omenjeno skupino prebežnikov, pri čemer je imel vlogo prevoznika ilegalcev po ozemlju Slovenije.

Državljanu Kosova so odvzeli prostost, v nadaljnjem postopku pa so kriminalisti sektorja kriminalistične policije PU Koper ugotovili, da so ilegalni prebežniki na različne načine po t. i. balkanski poti iz Srbije prispeli na območje BiH ter nato s pomočjo vodičev in prevoznikov nedovoljeno vstopili na območje Hrvaške, od kjer so bili z različnimi vozili prepeljani do meje s Slovenijo. Celotno skupino je nato prevzel vodič, ki jih je po gozdu iz Hrvaške v Slovenijo pretihotapil v bližino naselja Dolenje, tam pa jih je v svoj osebni avtomobil naložil osumljenec, ki jih je nameraval prepeljati do Italije oz. mesta Trst.

Na policiji so ob tem opozorili na konkretno nevarnost za zdravje in življenje ljudi, saj je bilo vozilo registrirano za sedem oseb. Med drugim je bil v vozilu tudi štiriletni otrok.

S tem ilegalnim prevozom so storilci po ocenah policije pridobili protipravno premoženjsko korist v skupnem znesku najmanj 36.000 evrov.

Za storitev kaznivega dejanja prepovedanega prehajanja meje ali ozemlja države je sicer zagrožena zaporna kazen v trajanju do osmih let in denarna kazen. Letos je preiskovalni sodnik na območju PU Koper že v šestih primerih zoper osumljence tovrstnih kaznivih dejanj odredil pripor.