dunajski zrezek Svet24.si

Bodo cene priljubljenega »dunajca« poletele v ...

severnokorejska vojska Svet24.si

Kim Džong Un Putinu za spopad z Ukrajino ponudil ...

rajko-janša Necenzurirano

Občinska darila za črnograditelja Rajka Janšo

jahta jarc-xx Reporter.si

Napaka ali goljufija? 28-metrska luksuzna jahta ...

tadej pogacar Ekipa24.si

Super okrepitev za Pogačarjevo ekipo!

ana praznik Njena.si

Ana Praznik v rodnem kraju prejela častitljivo ...

ekaterina Ekipa24.si

Pozor, mnogim je povsem zmešala glavo! Vroča ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Država spet toži bivšega veleposlanika v Madridu Reberca

Deli na:
Država spet toži bivšega veleposlanika v Madridu Reberca

Nekdanji veleposlanik v Madridu Peter Reberc (levo). - Foto: STA

Na Delovnem sodišču v Kopru se je danes nadaljevala tožba države oz. zunanjega ministrstva zoper nekdanjega veleposlanika Petra Reberca za povračilo škode, ki naj bi jo Reberc povzročil z izplačevanjem domnevno ponarejenih potnih nalogov. Gre za skupno 26 računov za hotelske sobe, za katere tožeča stran meni, da jih Reberc ni zares koristil.

Država je isti odškodninski zahtevek že uveljavljala v kazenskem postopku zoper Reberca zaradi škode, ki jo je s prekomernim in neupravičenim nakupovanjem povzročil od leta 2007 do 2010, ko je bil veleposlanik v Španiji, a je sodišče tožbo zavrnilo, ker Reberc zaradi duševne bolezni ni bil sposoben razumeti pomena svojih dejanj.

Kot so za STA pojasnili na državnem odvetništvu, je Okrožno sodišče v Ljubljani nato Republiko Slovenijo napotilo na pravdo.

Na današnjem naroku bi moral pričati Marko Žilič, ki pa ga ni bilo. Kot je navedla višja državna odvetnica Mojca Ivančič Jelačin, ima Žilič številne dodatne obveznosti, povezane z begunsko krizo v Ukrajini.

Ivančič Jelačinova je poudarila, da je bistvo tožbe v tem, da je nekdo predložil ponarejene račune, zaradi katerih so bila porabljena državna sredstva. Reberc je kot veleposlanik bil edini, ki se je izmed številnih vabil odločil, za katero mu bodo napisali nalog za službeno pot. Reberc je sicer predložil potrdila, da je spal v hotelih, vendar denar ni bil porabljen za njihovo plačilo, je dodala.

Reberčev pooblaščenec, odvetnik Toma Toldi je navedbe državne odvetnice zavrnil kot neresnične. "Gre za subjektivne interpretacije, ki nimajo opore v izvedenih dokazih," je poudaril in dodal, da iste navedbe predstavljajo tudi nekorektne obtožbe.

Sodnica Dragica Umek je napovedala postavitev izvedenca psihiatrične stroke, glavno obravnavo pa je preložila za nedoločen čas.