Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Država kot plen političnih elit

Deli na:

Parlament je zelo veren presek interesov in mentalitet slovenske družbe, je na današnjem strokovnem srečanju o prihodnosti parlamentarne demokracije povedal predsednik DZ Pavel Gantar. Kot je pojasnil, parlamenta ljudje velikokrat ne marajo prav zato, ker jim kaže, kakšni so sami in ne le, kakšni so poslanci.

Parlament je zelo veren presek interesov in mentalitet slovenske družbe, je na današnjem strokovnem srečanju o prihodnosti parlamentarne demokracije povedal predsednik DZ Pavel Gantar. Kot je pojasnil, parlamenta ljudje velikokrat ne marajo prav zato, ker jim kaže, kakšni so sami in ne le, kakšni so poslanci.

Predsednik DZ je uvodoma predstavil program posveta in napovedal, da bo o njem izšel tudi zbornik. Nato je besedo prepustil uvodnim referentom, med katerimi je prvi spregovoril zgodovinar Božo Repe.

Repe je slovensko državo ocenil kot velik dosežek in zgodovinsko prelomnico. Kot je dejal, je uspeh tudi njen razvoj v zadnjih 20 letih, vendar pa je država po njegovem mnenju še zelo daleč od kritičnega premisleka, "kaj z državo narediti in kako na novo osmisliti participacijo ljudi pri odločanju".

Opozoril je, da so v nastanek države vgrajene konstrukcijske napake. V tem kontekstu je poudaril, da "slovenske politične elite državo pojmujejo po klasičnih vladarskih načelih, kot svoj plen, s katerim lahko počnejo kar hočejo, ne pa kot servis, ki naj bi izboljšal življenje ljudi".

Kot je pojasnil, so tudi v DZ mnoge forme demokracije zlorabljene, med drugim referendum kot izražanje volje ljudstva in funkcije parlamentarnih komisij, ki "ne služijo odkrivanju resnic, pač pa prikrivanju, zamegljevanju in medsebojnim strankarskim obračunom".

Sociologinja Milica Antić Gaber pa je spregovorila o vlogi žensk v DZ. Povedala je, da je v slovenskem parlamentu delež poslank nekaj čez 10-odstoten, in ocenila, da je ta delež "še vedno neverjetno nizek". Tako "ne dosega niti spodnjega roba spodobnosti", kar bi predstavljal okoli 20-odstotni delež, in je daleč od spodnjega roba kritične prisotnosti, ki se giblje pri okoli 30-odstotnem deležu.

Zlatko Šabič s Fakultete za družbene vede (FDV), ki je govoril o mednarodnih vidikih parlamentarizma, pa se je v svojem prispevku zavzel za čim večjo transparentnost poslanskih potovanj v tujino. Med drugim je poslance tudi pozval, naj več pozornosti namenjajo mednarodnim temam, "s čimer bi do neke mere pomagali razbremeniti z domačimi temami in aferami prenasičen javni diskurz".

Posvet, na katerem sta uvodoma svoja prispevka predstavila še pravnik Matej Accetto in Drago Zajc s FDV, bo potekal vse do zgodnjega večera. Prisotne bodo na njem med drugim nagovorili še podpredsednik DZ Miran Potrč, predsednik državnega sveta Blaž Kavčič, poslanec madžarske narodne skupnosti Laszlo Göncz, pravnik Franci Grad in nekdanji ustavni sodnik Ciril Ribičič.