ris, slovenija Svet24.si

Video: Gozdar v slovenski divjini naletel na nekaj...

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Katja za kratek čas ...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Družinsko podjetje Janeza Janše: sin Žan urednik in direktor na Demokraciji, poslovala tudi brat Rajko Janša in sestra Anica Jovan

Deli na:
Družinsko podjetje Janeza Janše: sin Žan urednik in direktor na Demokraciji, poslovala tudi brat Rajko Janša in sestra Anica Jovan

Žan Janša na sedežu SDS na Trstenjakovi v Ljubljani - Foto: Primož Lavre

Tednik Demokracija velja že vsega začetka za strankarsko revijo SDS, kar se ni spremenilo niti potem, ko je večinski lastnik njenega izdajatelja družbe Nova obzorja postala podjetje R-Post-R v lasti madžarskega tajkuna Petra Schatza, enega od zaupnikov premierja Viktorja Orbana.

Tako ima v njej še vedno glavno besedo premier Janez Janša, ki je bil vseskozi njen nadurednik in nadlastnik, Demokracija oziroma Nova obzorja pa sta neke vrste njegovo družinsko podjetje. Kot je razbirati iz kolofona Demokracije, je premierjev sin Žan Janša direktor IT in urednik družbenih omrežij.

Dolga leta sta s podjetjem poslovala tudi premierjeva brat in sestra Rajko Janša in Anica Jovan, slednja je skupaj z možem Bojanom Jovanom preko njunega podjetja Nova orbita skrbela za računalniški prelom. Rajko Janša pa je bil nekaj časa šef komerciale v založbi Veda, ki je izdajalo Demokracijo pred družbo Nova obzorja.

Poleti smo poročali o tem, kako je družina Jovan skupaj z otrokoma Janeza Janše in Urške Bačovnik Janša dopustovala v vili Zlatorog na Bledu. Po poročanju portala Trma, ki je tudi objavil fotografije Janševe širše družine na tem dopustu, sta se jim občasno pridružila tudi premier s soprogo.

Janševi naj bi dopustovali v protokolarni vili Zlatorog: letos Janševa sestra z družino in z Janševima otrokoma, lani pa starejši Janšev sin z družino

Žan Janša pa je od leta 2007 do 2014 delal v družbi Marand, enega največjih dobaviteljev v javnem zdravstvu Andreja Marčiča, s katerim je njegov oče, prvak SDS Janez Janša, vrsto let dopustoval na golf turnirjih na eksotičnih otokih in se prevažal v njegovi jahti po južni Dalmaciji.

Nato je bil asistent nedavno umrle evropske poslanke SDS Patricije Šulin in zatem »akreditirani« pomočnik evropskih poslancev Romane Tomc in Milana Zvera. Partnerka Žana Janše Maja Mikanec pa je bila asistentka pri Zofiji Mazej Kukovič, nato pa pri Romani Tomc.

Mnogi so se spraševali, kakšne so njegove kvalifikacije za službo v Bruslju, saj je imel zgolj srednješolsko izobrazbo. Prvak SDS Janez Janša je sinovo zaposlitev slovenskim medijem pojasnil takole: »Če ste slišali izjavo predsednika Evropske ljudske stranke, to ni edina pomoč, ki jo je Evropa ponudila družini političnega zapornika.«

Mlada Janševa sta se po rojstvu otroka vrnila v Slovenijo, kjer ima zdaj Žan nove delovne obveznosti na strankarskemu tedniku SDS Demokracija. Pred časom smo pisali, kako je pod zakrinkanim profilom Bojanu Požarju pošiljal posnetek z razločnim glasom anonimnega policista, ki je dan prej nastopil v oddaji Tarča na TV Slovenija.

Je premierjev sin Žan Janša Bojanu Požarju posredoval povezavo do originalnega posnetka anonimnega policijskega vira iz Tarče?

V družbi Nova obzorja, ki izdaja tednik Demokracija, ima stranka SDS še vedno 30-odstotni delež, 66 odstotkov je v lasti že omenjene družbe R-Post-R, štiri odstotke pa ima poslanec SDS Dejan Kaloh.

Več o »medijskem« imperiju SDS v tiskani številki revije Reporter in Trafiki24.