kranj, prometna-nesreča, avtobus Svet24.si

Policija išče voznika avtobusa, ki je v Kranju ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

Screenshot 2024-04-25 at 16.31.28 Necenzurirano

Žakelj obrnil ploščo: zdaj ve, da je na ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Družinske korenine: vsi v družini Prevc so se zapisali športu že v otroštvu

Deli na:
Družinske korenine: vsi v družini Prevc so se zapisali športu že v otroštvu

Oče Božidar Prevc s svojimi zmagovalnimi sinovi.

Oče Božidar Prevc, uspešen podjetnik dveh trgovin s pohištvom, eni v Dorfarjih pri Škofji Loki ter ljubljanskem BTC, je doma iz Dražgoš, kjer je treniral smučarski tek.

Smučanju je bila v otroških letih predana tudi njegova žena Julijana, po poklicu knjižničarka, zaposlena v srednji šoli v Kranju. Zase je povedala, da so otroci iz Sv. Tomaža nad Praprotnim, kjer je odraščala v družini s štirimi otroki, »preštanfali« s smučmi vse okoliške hribe. Napisala je tudi zgodovino vseh skakalnic v Selški dolini. Med njimi je skakalnica Bregarca v Dolenji vasi, ki jo je zasnoval inženir Stanko Bloudek in na kateri je začel prvi iz družine Prevc skakati Božidar Prevc. Njegovo rekord je 23, 5 metra – kritična točka Bregarce je 25 metrov – sin Peter je v sezoni 2014 /2015 postal z 250 metri za en dan svetovni rekorder.

Ko je skakanje postalo povsem domače Petru Prevcu (rojen leta 1992), je začel trenirati v Kranju. Oče Prevc, ki je tudi mednarodni klubski sodnik, je večkrat doslej povedal, da svojih otrok ni nikoli silil v športne aktivnosti. Spontano so Petru sledili še Cene (1996), Domen (1999) in Nika (2005), mlajša Ema (2009) ne skače. Tako sta z ženo Julijano postala predvsem šoferja, bilo so časi, ko sta morala svoj naraščaj kar šestkrat dnevno voziti v Kranj, kjer je bila po uspehih, ki jih je dosegel Primož Peterka, zgrajena nova skakalnica.

VEČ V TISKANI IZDAJI REPORTERJA IN TRAFIKI24