Revija Reporter
Slovenija

22 "sekund slave" Gregorja Drnovška, zaradi katerih mu na RTV Slovenija grozi odpoved

E.M.M., STA
16 23.668

7. okt. 2022 15:44 Osveženo: 19:20 / 07. 10. 2022

Deli na:

Gregor Drnovšek

Facebook

Kot je na facebooku zapisal novinar Gregor Drnovšek, je po šestnajstih letih dela na RTVS s strani vodstva prejel prvo »nagrado«. Vsaj tako je sprva pomislil, potem pa prebral, da gre v resnici za opomin oziroma »pisno opozorilo zaradi neizpolnjevanja delovnih obveznosti in opozorilo o možnosti odpovedi pogodbe o zaposlitvi v primeru ponovne kršitve". Razlog? 22 sekund je stal v kadru za voditeljem in na ta način izražal svoje osebno mnenje.

Nekateri zaposleni na Radioteleviziji Slovenija (šlo naj bi za 38 zaposlenih) so namreč danes prejeli opozorilo o možnosti odpovedi pogodbe o zaposlitvi v primeru ponovne kršitve. Ta se nanaša na nepooblaščen vstop v studio. Del informativnega programa se je namreč 5. septembra v studiu pridružil voditeljici in s tem izrazil protest proti pritiskom in grožnjam vodstva RTVS.

Po naših informacijah pa so opomine dobili tudi vsi, ki so stali v studiu za Sašom Kranjcem 23. avgusta letos ob koncu Dnevnika. Druga skupina je šla septembra protestno v studio tudi v znak podpore sodelavcem, ki so v studiu stali avgusta, saj je pravna služba že takrat zanje pripravljala opomine. Danes so bili opomini vročeni obema skupinama.

Kot je navedeno v dopisu, ki ga je prejel tudi novinar Gregor Drnovšek, naj bi ta dne 5.9.2022 med 19:23:18 uro in 19:33:28 uro nepooblaščeno vstopil v Studio 3 TV Slovenija in v času, ko se je oddaja Slovenska kronika predvajala v živo, za voditeljem v kadru stal 22 sekund. Na ta način naj bi programski čas, namenjen oddaji Slovenska kronika, izrabil za osebno izražanje mnenja in s tem nedopustno posegel v programsko shemo.

V primeru, da bi to ponovil, mu grozi odpoved pogodbe o zaposlitvi.

Na Facebook strani Tukajsmo.info, ki obvešča o stavkovnih aktivnostih zaposlenih na RTVS, je objavljen zapis, da se je generalni direktor Andrej Grah Whatmough odločil za opozorila sodelavcem, ki so 23. avgusta in 5. septembra v studiu ob koncu Dnevnika in Slovenske kronike izrekli podporo šikaniranim kolegom. "Odgovor vodstva na pritiske in grožnje so torej nove grožnje. Smo pričakovali. Ne bojimo se! Tukaj smo!" so zapisali.

Vodstvo RTVS je za STA pojasnilo, da so zaposleni dolžni dosledno upoštevati pravilnik o hišnem redu ter druge zakone in splošne akte. V nasprotnem primeru je delodajalec dolžan ukrepati v skladu z zakonodajo in predvidenimi postopki ter sprejeti zakonsko določene ukrepe. Zato so 38 zaposlenih pisno opozorili na izpolnjevanje obveznosti iz pogodbe o zaposlitvi zaradi kršitve zakona o delovnih razmerjih, pravilnika o hišnem redu in pravilnika o delovnem času, je navedlo vodstvo.

Za uresničevanje ekonomskih in socialnih pravic ter interesov iz dela se javni uslužbenci lahko poslužijo za to posebej določenih legalnih in legitimnih poti, ni pa dopustno, da svoje nestrinjanje izražajo z nepooblaščenim vstopom v studio in zlorabo medijskega prostora za izražanje osebnih stališč, meni vodstvo RTVS. "Vse to namreč slabi ugled največjega medijskega zavoda v državi," so zapisali.

Kot so dodali, se vodstvo RTVS zaveda resnosti položaja, v katerem je javni zavod RTVS, in tudi nezadovoljstva nekaterih zaposlenih, vendar opozarja, da so zaposleni dolžni spoštovati pogodbene obveznosti, zaposlene pa je ponovno pozvalo k vzpostavitvi spoštljivega dialoga in konstruktivni razpravi znotraj hiše.

Na izdana opozorila se sicer zaposleni ne morejo pritožiti, kar pomeni da nimajo nobenega pravnega sredstva zoper delodajalca.