Revija Reporter
Slovenija

»Drhal«, »komunisti« in »prostitutke«: Ruparjevi besneli in zmerjali novinarje RTVS, pozdravljali in trepljali pa so Jožeta Možino

M. M., STA
61 17.585

1. jun. 2023 7:27 Osveženo: 7:39 / 01. 6. 2023

Deli na:

Pavel Rupar s podporniki pred stavbo RTVS, kjer so zmerjali »njihove« in trepljali »naše«

Twitter/Larisa Daugul

Na včerajšnjem protestu iniciative Glas upokojencev pred stavbo RTV Slovenija so nekateri udeleženci shoda poskrbeli za incidente z žaljenjem in grožnjami novinarjem.

Včerajšnji shod iniciative, ki jo vodi Pavel Rupar, je sicer potekal na Trgu republike pred DZ, a še pred tem se je del udeležencev zbral pred stavbo Televizije Slovenija, da bi novinarjem povedal, kaj si misli o njih, hkrati pa izrazil podporo »njihovim«.

S skrajnim obnašanjem je izstopal možakar, ki je novinarki MMC Larisi Daugul, medtem ko je spremljala prihod Pavla Ruparja pred poslopje RTVS, vzel službeno kartico in jo zmerjal, da je »gnoj« in »rdeča drhal«. Kartico ji je potem vrnil in zagrozil, da ne sme snemati.

Ko mu je razlagala, da je novinarka in da poroča z dogodka, ji je zabrusil: »Niste naša, vi lažete.« Zagrozil ji je tudi, da ji bo z dežnikom iz rok zbil telefon.

Na Daugulovo je kričal še en protestnik, zato se je umaknila izpred vhoda v televizijsko stavbo in v radijsko stavbo prišla ob spremstvu policista. Incident je novinarka prijavila na policijo.

Čisto drugačnega sprejema kot Daugulova je bil deležen Jože Možina. Eden Janši najzvestejših novinarjev nacionalne TV je prišel iz stavbe pozdravit protestnike, ki so se z njim navdušeno rokovali in ga trepljali.

Pa ni bila edina sodelavka RTVS, ki je bila tarča neotesanih Ruparjevih somišljenikov. Novinarka Nataša Štefe je na twitterju opisala, da je starejši moški njo in kolege zmerjal s »komunisti«, na njeno starejšo kolegico pa so se drli »prostitutka«.

Čisto drugačnega sprejema kot Daugulova in Štefetova je bil deležen Jože Možina. Eden Janši najzvestejših novinarjev nacionalne TV je prišel iz stavbe pozdravit protestnike, ki so se z njim navdušeno rokovali in ga trepljali.

"Takšno agresivno vedenje je posledica načrtnega netenja nestrpnosti in sovražnosti do novinarjev in drugih zaposlenih na RTVS, zaradi katerega vse pogosteje prihaja do podobnih incidentov, kar je nesprejemljivo," so v obsodbi incidentov zapisali aktivi MMC, informativnega programa televizije in radia, koordinacija novinarskih sindikatov RTVS in svet delavcev RTVS.

Glede na to, da je pred današnjim shodom Pavel Rupar, vodja Inštituta 1. oktober, ki je bil organizator današnjega shoda, na družbenih omrežjih javno pozival udeležence, naj se pred odhodom na Trg republike zberejo pred stavbo RTVS, pa jih zanima, zakaj vodstvo ni poskrbelo za dodatne ukrepe za varnost zaposlenih in pozivajo k zaščiti zaposlenih. Pozivu se pridružujeta tudi Sindikat novinarjev Slovenije in Društvo novinarjev Slovenije.