pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

Brigita Langerholc Njena.si

Brigita Langerholc se je z družino preselila na ...

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Drago Kos v službi Roka Praprotnika

Deli na:
Drago Kos v službi Roka Praprotnika

Foto: Primož Lavre

Nekdanji šef protikorupcijske komisije Drago Kos je sklenil donosno svetovalno pogodbo z NLB, kjer s svojim naslednikom v KPK Rokom Praprotnikom danes sodeluje pri razčiščevanju »temne plati meseca« največje slovenske banke.

Drago Kos bo za svoje delo z NLB zelo dobro plačan. Pogodbo z NLB je podpisalo njegovo svetovalno podjetje R.U.R. Urna postavka, za katero se je dogovoril z NLB, znaša 218 evrov na uro. Cena vključuje tudi DDV, brez tega davka pa je znesek približno 180 evrov za vsako uro svetovanja. Poznavalci razmer različno ocenjujejo ceno, ki jo je Kos dosegel za svoje svetovanje. Nekateri menijo, da cena ni pretirana, drugi zaradi tega pravijo, kapo dol pred Dragom Kosom, hkrati se sprašujejo, ali dosega tudi pri zasebnih podjetjih tako tarifo. Če pogledamo s strani naročnika, torej NLB, moramo ugotoviti, da je  Kos samo zadnja od številnih javnih ljudi, ki so v zadnjih letih tako ali drugače vplivale na dogajanje v Sloveniji in potem pristale pri jaslih NLB. Pred njim je Jurij Giacomelli, nekdanji direktor Dela, postal generalni sekretar NLB. Rok Praprotnik pa je takoj po izstopu iz KPK dobil prav tako ugledno mesto v  tej banki kot vodja Centra za skladnost poslovanja. Spomnimo naj tudi, da niti Praprotnik niti Giacomelli nista imela poprejšnjih izkušenj z delom na banki. V celotni zgodbi pa je še najbolj neverjetno dejstvo, da so v uprava NLB vse te pogodbe z mirno roko podpisovali prav takrat, ko so zaradi stroškov racionalizacije na veliko odpuščali – do konca leta naj bi po načrtih odpustili približno 700 zaposlenih, to je 20 odstotkov zaposlenih leta 2012.

Tudi pogodba, ki je bila sklenjena z Dragom Kosom oziroma z njegovim podjetjem R.U.R. za svetovalne dejavnosti, spada v ta kontekst. Firma nekdanjega prvega človeka KPK ima poslovno razmerje še z eno banko, svetuje tudi banki Hypo Alpe Adria. Za kaj pravzaprav skrbi podjetje R.U.R., ko gre za sodelovanje z NLB?

Gre za pregledovanje kreditnih map, predvsem sklenjenih na novo. To nam je potrdil tudi Drago Kos. Njegovo poslovno sodelovanje se je začelo 22. septembra lani. Trajalo bo (po pogodbi) tri leta, do 22. septembra 2017. V štirih mesecih dosedanjega dela je Kos prejel 32.253,75 evra. Če nekoliko preračunamo, je to približno 148 ur dela. Povprečno izračun pokaže, da gre za dobrih osem tisočakov mesečno. To res ni slabo v hudi krizi. Razumeti pa je treba, da se v tem primeru izračuni ne izvajajo po mesečni postavki, ampak količini naročenega dela. Na Kosa smo naslovili vprašanje, koliko dela je doslej opravil. »Zaradi narave zaupnosti svojega dela in zaradi obveznosti, ki me vežejo do NLB, vam natančne številke ne morem razkriti. Recimo, da gre za okoli pet pregledanih kreditnih map.« To pomeni povprečno šest tisoč evrov za vsako pregledano kreditno mapo.

Pa še ena ugotovitev, ki razkriva povezavo med Kosom in njegovim naslednikom v KPK Rokom Praprotnikom. Naročnik pregledov, ki jih izvaja podjetje R.U.R., je namreč Center za skladnost poslovanja, organ znotraj NLB, ki ga vodi Rok Praprotnik. Skratka dvojec, ki je bil v KPK v različnih obdobjih, danes sodeluje pri razčiščevanju »temne plati meseca« največje slovenske banke. To pa postavlja v ospredje nekaj vprašanj.

Prvič, način izbora kadrov. Naj še enkrat ponovimo, da je NLB v zadnjem obdobju kljub hudi krizi in odpuščanju na svoj plačilni seznam uvrstila več znanih obrazov, ki so oblikovali aktualno dogajanje pri nas. Na največjo slovensko banko smo zato poslali vprašanje o postopku izbora zunanjega izvajalca v primeru, ko je bilo izbrano Kosovo podjetje R.U.R. Zanimalo nas je, ali gre za izbor po javnem razpisu oziroma kako tečejo postopki v teh primerih. V javnosti so se sprožala vprašanja o naključju, po katerem je državna banka na odgovorna mesta postavila ljudi, ki so dalj časa delovali v drugih državnih organih, v tem primeru gre za Komisijo za preprečevanje korupcije, v kateri sta službovala tako Praprotnik kot Kos. Iz NLB so nam odgovorili, da je banka v začetku leta 2014 opravila poziv zainteresiranim ponudnikom. »V večstopenjskem procesu smo s ponudniki izvedli tudi testiranje na konkretnem primeru zaradi ocenjevanja kvalitete opravljene storitve. Po končanem procesu je bila izbrana družba R.U.R., podjetje za poslovno svetovanje in raziskovanje, d. o .o«, so zapisali v NLB.

Vprašanje je še bolj pomembno ob ugotovitvi, kako so zaposlili Roka Praprotnika, takoj potem ko je izstopil iz senata KPK. Pri tem velja poudariti, da so bili pogoji za Praprotnikovo zaposlitev zelo ohlapni. V primerjavi z razpisom banke Hypo Alpe Adria za prav tako delovno mesto (zagotavljanje skladnosti poslovanja), NLB ni zahtevala niti licence borznega posrednika niti delovnih izkušenj na primerljivem delovnem mestu. Rok Praprotnik je tako svoje mesto zasedel brez bistvenih izkušenj v bančništvu.
Ob vsem tem nas je zanimal še odgovor na vprašanje, katera je pravzaprav vloga, ki jo ima najeta zunanja svetovalna firma pri pregledovanju kreditnih map, ko bi moral za to skrbeti notranji organ. Zaradi tega so stroški banke neprimerno večji. Kos je že prej medijem dejal, da R.U.R. pregleduje pogodbe, ki jim jih izroči banka in v katerih je bila zaznana škoda s sumom nepravilnosti. Kosovo podjetje mora pri tem izdelati mnenje, ali je v posameznih primerih res šlo za nepravilnosti ali ne. Z vprašanjem smo se obrnili tudi na NLB, od koder so odgovorili samo, da banka s podjetjem sodeluje na področju forenzičnih preiskav.

Več v tiskani izdaji in v Trafiki za tablične računalnike.