Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

skrito-v-raju Njena.si

Edvard Steiner: srčen človek ali velik ...

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Dr. Tadej Strehovec: Priča smo poskusom vnovičnega uvajanja verbalnega delikta v naši državi (INTERVJU)

Deli na:
Dr. Tadej Strehovec: Priča smo poskusom vnovičnega uvajanja verbalnega delikta v naši državi (INTERVJU)

Tadej Strehovec - Foto: Primož Lavre

Petnajst uvrščenih na »seznam abortivnega lobija« je zaradi zapisanega na portalu 24kul.si ovadilo patra Tadeja Strehovca, generalnega tajnika Slovenske škofovske konference, kot njegovega odgovornega urednika, pregon pa je prevzelo kar tožilstvo.

Pravkar ste se vrnili iz tujine. Kaj tam menijo o sodnem procesu, ki se začne ta mesec? Obtoženi ste hujskaštva …

Cilj te obtožbe ni samo Zavod KUL.si in naša spletna stran 24kul.si, zoper katero teče sodni postopek, ampak celotna javnost, v mojem primeru slovenska javnost, da bi se zastrašila in ne bi uresničevala ustavno zagotovljene pravice do svobodnega izražanja, ko gre za splav oziroma za nerojene otroke. Priča smo poskusom vnovičnega uvajanja verbalnega delikta v naši državi. Pred dnevi sem se na Dunaju srečal s predstavniki sorodnih pro-life organizacij iz Evrope in ZDA, ki so mi ob tem krivične postopku izrazili vso podporo. Povedal sem jim nekoliko podrobneje, kar je sicer v naših krogih že dobro znano: zagovorniki splava v Ameriki, Evropi in tudi pri nas nadlegujejo zagovornike življenja z neresničnimi obtožbami t. i. sovražnega govora. Na ta način jih stigmatizirajo, finančno obremenjujejo in jim jemljejo čas, ki bi ga sicer namenili nasprotovanju nasilja do nerojenih otrok. V prihodnji tednih in mesecih bo lepa priložnost, da o tem dogajanju v Sloveniji seznanimo nekatere ustanove v tujini, predvsem pa, da okrepimo prizadevanja za zaščito človekovih pravic nerojenih otrok.

Na koga vse se boste obrnili?

Observatorij proti diskriminaciji kristjanov (posebno katoličanov) na Dunaju, denimo, in druge nevladne organizacije, specializirane za človekove pravice nerojenih otrok in družine v EU in ZDA, na veleposlaništva v Ljubljani itd.    

Ljubljanska okrajna sodnica je v vaši zadevi že sklicala predobravnavni narok. Kako je potekal?

Konec avgusta sem se izrekel, da nisem kriv očitanih dejanj. Sodnica je določila datume obravnav. Dani so bili dokazi, moji odvetniki so predlagali dva sodna izvedenca za religiologijo in medije, kar pa je sodnica zavrnila, češ da je predmet samega sodnega postopka ugotavljanje prisotnosti sovražnega govora.

Kdo vas zastopa na sodišču?

Odvetniška družba Brecelj Korošec Mate.    

Bi lahko sodnica zagnanega tožilcu že takrat zavrnila?

To je sicer pravno vprašanje, a ona je tista, ki na koncu presoja, ali obtožni predlog zadošča merilom za kazenski pregon. Odločila se je, kot se je, da ima dovolj relevantnih elementov, ki upravičujejo sodni pregon.

Tožilcu obtožnega predloga ni bilo treba dopolnjevati?

Ne, ostal je tak, kot ga je na začetku aprila sestavil tožilec. Prejel sem ga julija. Osebno mislim, da je bil ta obtožni predlog narejen samo zato, ker ne zagovarjamo splava. Če bi bili del t. i. abortivnega lobija, tega obtožnega predloga in sodnega postopka ne bi bilo.

Pričakujete oprostilno sodbo. Zakaj so vas sploh spravili na sodišče, če vedo, da jim ne more uspeti?

Vidim predvsem dva motiva. En del (strokovne) javnosti tako med pravniki kot še posebno med družboslovci je prepričan, da je treba inkriminirati vse oblike izražanja oziroma sovražnega govora, zaradi katerega se človek počuti neugodno. Kazenski postopek zoper mene je le eden v nizu nenehnih pritiskov na sodstvo z namenom izsiliti novo sodno prakso. Drugi motiv pa je v tem, da se sicer zavedajo nizke verjetnosti, da bo sodni postopek uspešen, a se zavedajo tudi medijskega učinka na javnost. Računajo na to, da bo ta ob tem sodnem postopku za svoje vzela njihovo sporočilo: kdor se bo ukvarjal s pravicami nerojenih otrok, kdor se bo zavzemal za kristjane, ki na javnih površinah molijo za nerojene otroke, naj računa na nadlegovanje s strani okrožnega državnega tožilstva in na medijski linč. Gre za način, kako široki javnosti posredovati temeljeno sporočilo, naj se samocenzurira, če noče naleteti na neprijetne posledice. To je nesprejemljivo in takšni zlorabi se je treba upreti.

Se bojite provokacij in drugih neprijetnosti zaradi molitev, ki te dni potekajo, denimo pred ljubljansko porodnišnico?

Provokacije so seveda mogoče. Naloga ustreznih organov, še zlasti policije, je zagotoviti javni red in mir. Moje ključno sporočilo ob tem sodnem postopku je, da ga razumemo kot spodbudo za zoperstavljanje poskusom cenzure, omejevanja temeljnih ustavnih pravic, pravice do svobode izražanja, do veroizpovedi, svobode zbiranja na javnih površinah … Najbolje to lahko storimo s tem, da se ne damo utišati in da smo še bolj dejavni pri zavzemanju za življenje. Molitev za nerojene otroke v nobeni evropski državi ni kaznivo dejanje, temveč del temeljne človekove pravice do verske svobode. Podpisniki peticije in ovaditelji morajo to razumeti.

Razmišljate, da bi se umaknili iz ustanoviteljstva Zavoda 24.kul?

Ne. Zavod za družino in kulturo življenja KUL.si je bil ustanovljen leta 2009 z namenom spoštovanja človeškega življenja od spočetja dalje, zavzemanja za družino in versko svobodo. Gre nam za temeljne človekove pravice, ki jim ostajamo zvesti še danes. Kot katoliški duhovnik sem neposredno zavezan ciljem, ki jih uresničuje zavod.    

Da niste več tiskovni predstavnik Slovenske škofovske konference, ker so vas tožilci postavili na zatožno klop, je zgolj špekulacija?

Že več kot leto dni smo na SŠK načrtovali zaposlitev osebe, posebej odgovorne za odnose z javnostjo. Po spletu okoliščin je nastop dr. Davida Kranerja, ki prevzel naloge tiskovnega predstavnika, sovpadal s tem kazenskim postopkom. Njegov nastop razumem kot priložnost, da se me razbremeni, s čimer bi se lahko bolje posvetil tako sodnemu procesu kot tudi dejavnostim za zavzemanje za življenje in versko svobodo.

Ste oziroma so morda z nastopom novega tiskovnega predstavnika zaradi novih okoliščin nekoliko pohiteli?

Verjemite, včasih res pride do naključij, ki zanimivo sovpadajo in privedejo morda tudi do nerazumevanja v javnosti. Ta kazenski postopek ima, kot rečeno, tudi osebno vodilo: na tem področju moram biti še bolj vztrajen. Tudi kot Cerkev moramo dati podporo vsem tistim posameznikom in nevladnim organizacijam, ki jim je mar za temeljne pravice, pravice do življenja in verske svobode.

Do tega je tudi prišlo, ko vas je javno podprl ljubljanski nadškof in metropolit.

Njegova podpora je priznanje in spodbuda ne le meni osebno, ampak vsem, ki se v javnosti zavzemamo za pravice nerojenih otrok do življenja, za pravico katoličanov do javne molitve in za versko svobodo. Ob tej priložnosti se zahvaljujem za številne izraze podpore posameznikov in organizacij, ki mi ob tem krivičnem sodnem postopku stojijo ob strani. Pomembno je, da zagovorniki pravice nerojenih otrok, družine in verske svobode nismo sami. To zelo cenim.

 VEČ V TISKANEM REPORTERJU IN TRAFIKI24

Foto: Reporter - Naslovnica Reporterja št. 40, 2018