cg_zdravstveni_domovi Svet24.si

Prihodki v zdravstvu so se v petih letih povečali...

asfinag Svet24.si

Z avtoceste rešili izgubljeno mamo raco in devet ...

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

matija-rupel Njena.si

Skrito v raju: Igralec na odru gol kot glista

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Dr. Borut Rončević: Nov pregled stanja v politiki pred volitvami

Deli na:
Dr. Borut Rončević: Nov pregled stanja v politiki pred volitvami

Foto: Bobo

Usposobljen opazovalec iz obilice anket in dogajanj okoli njih seveda lahko zazna politični utrip. Sicer ne gre za natačno znanost, ampak kljub temu za dokaj zanesljivo ekspertsko oceno. In kakšna je inventura dober mesec pred volitvami?

SDS lahko resno računa na vlogo prve politične sile v državi. Dejstvo je sicer, da se njihova zmaga trenutno ne zdi tako zelo gotova kot še pred štirinajstimi dnevi, je pa dejstvo, da imajo trenutno najboljše možnosti za relativno zmago na volitvah. Stranka bo lahko izkoristila močno terensko mrežo in pa sistematično delo na programu vodenja države. To se bo pred volitvami lahko odrazilo v konsistentnih državniških nastopih. Časi so turbulentni in kredibilne ideje bodo igrale pomembno vlogo.

Največji premik v zadnjih desetih dnevih se je zgodil v primeru Državljanske liste Gregorja Viranta in Liste Zorana Jankovića. Pa ne zato, ker sta nam je razkrila pravno formo, s katero bodo šli na volitve – da ne bodo zbirali podpisov, smo lahko slutili že prej – ampak se je temeljito spremenil njihov politični rejting. Virantova lista je naredila velikanski premik od tega, da je nastopala kot resen pretendent za drugo politično silo v državi, do tega, da ima možnosti za prvo. Vendar pa bo njihova največja prednost – relativno sveži igralci – tudi njihova največja težava. V tako kreatkem času je težko zbrati mrežo dobirh kandidatov, ki bodo na terenu grizli za vsak glas. In to bo zelo pomembno.

Lista Zorana Jankovića je precej izgubila. Zdi se, da trenutno nima možnosti za relativno zmago. Po velikem začetnem pompu in prozorni anketni manipulaciji ze je pokazalo, da je projekt na precej trhlih temeljih. Nekaj odmevnih flopov je zelo zmanjšalo njegove možnosti, še posebej prozorno in nekredibilno Kučanovo spindoktorstvo, zelo šibka ekipa (kombinacija kadrov iz Mercatorja, Mestne občine Ljubljana in odsluženih univerzitetnih ‘veličin’), slabi javni nastopi Zorana Jankovića, pomanjkanje vizije in programa in pa nova dejstva iz poslovanja družinskih podjetij. Kljub temu bi znali doseči soliden rezult, saj razpolagajo z znatnimi resursi, prevzemajo nekatere lokalno dobro umeščene kandidate (npr. Zanoškar, Brunskole).

Pri SD je prognoza nespremenjena. V kolikor bodo presegli tretjino rezultata iz zadnjih volitev bodo lahko zelo zadovoljni. Kaj več je težko napisati, ker trenutno ne delajo nič takega, kar bi jim pomagalo izboljšati rezultat. SLS je po drugi strani zelo aktivna. Premaknili so se v sredino, kar bi jim moralo prinesti nove glasove. Vendar pa imajo preprosto smolo, da se je v ta prostor zelo dobro umestil Virant. Njihova prednost je močna terenska mreža, vendar pa bodo težko presegli rezultat iz zadnjih volitev.

Zelo zanimiv je fenomen SNS, ki je še pred kratkim v anketah nastopala kot ena močnejših strank. Sedaj pa kaže, da bi lahko imeli resne težave pri vstopu v parlament. Ta stranka nima močne terenske mreže. V parlament se je uvrščala zaradi lika in dela Zmaga Jelinčiča, ki je pobiral glasove med jeznimi na vse in pa v tistem delu volilnega telesa, ki občuduje tiste, ‘ki se znajdejo’. Ni jih tako malo. In sedaj se dogaja zanimiv fenomen: Zoran Janković pobira glasove Zmagu Jelinčiču. Naše empirične analize so pokazale, da je ravno to profil pomembnega dela volivcev Zorana Jankovića: sploh se jim ne zdi problematično, da ‘se znajde’, da ‘poskrbi zase’. Zmago Jelinčič torej nima težav zato, ker ne zna pojasniti, od kod mu denar za nakup drage nepremičnine ob na obali. Ne gre preprosto za to, da se je našel nekdo, ki zna po mnenju Jelinčičevih volivcev še bolj ‘poskrbeti zase’. Sancta simplicitas!

N.Si ima možnosti za uvrstitev v parlament. Bo pa potrebno še trdo delati. V Sloveniji je neopredeljenih kristjanov veliko in potencial te stranke je precej večji, kot jim kažejo ankete. Vendar pa ga zaenkrat ne znajo prav mobilizirati. Časa ni veliko, ga pa je dovolj. Resen angažma Lojzeta Peterleta v volilni kampanji bi ji prišel zelo prav. Aktivirati bo potrebno terensko mrežo in angažirati kristjane.

Kaže, da TRS po nastopu Jankovića levih strategov ne zanima več. Notranjost parlamenta si bodo lahko ogledovali v dnevno-informativnih oddajah in na parlamentarnem kanalu.

LDS in Zares, rest in peace!

 

Celoten blog dr. Boruta Rončevića si lahko preberete na spodnji povezavi:

http://brmagazin.blog.com/2011/11/01/inventura-3-del/