stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

DOSJE Vse Titove skrivnosti (5): Zakaj je bil četniški vodja Mihailović prepričan, da je Tito v resnici Rus

Deli na:
DOSJE Vse Titove skrivnosti (5): Zakaj je bil četniški vodja Mihailović prepričan, da je Tito v resnici Rus

Josip Broz Tito - Foto: arhiv Reporterja

O Titu je krožilo mnogo zgodb, ki imajo skupni imenovalec: da je Josip Broz, ki se je rodil leta 1892 v Kumrovcu, umrl ali je bil umorjen oziroma ubit in da je njegovo identiteto prevzel nekdo drug.

Po eni od zgodb naj bi se to zgodilo v prvi svetovni vojni, ko je Broz leta 1915 kot avstro-ogrski vojak hudo ranjen padel v rusko ujetništvo. Po tej teoriji Josip Broz, ki se je jeseni 1920 iz Rusije skupaj s svojo rusko ženo Pelagijo vrnil v takrat novoustanovljeno Kraljevino Srbov, Hrvatov in Slovencev, ni bil pravi Josip Broz, ampak lažni Josip Broz.

Po drugih teorijah je do zamenjave pravega z lažnim Brozom prišlo pozneje, v 30. letih ali celo na začetku druge svetovne vojne. Zgodbe o ruskem izvoru Tita so podkrepili menda še njegov ruski naglas, okorna srbohrvaščina in uporaba ruskih besed. Zadnje je zagotovo res, saj je Tito pogosto uporabljal ruske besede, tako je med drugim namesto o delavcih pogosto govoril o trudbenikih.

Ne smemo pa pozabiti, da je bil pet let vojni ujetnik v Rusiji, da je bila njegova prva žena Rusinja, da je med letoma 1935 in 1936 znova živel v Sovjetski zvezi in da je bila v Kominterni ruščina pomemben jezik.

Da je vodja komunističnih partizanov Tito Rus, je menil tudi vodja srbskih četnikov Draža Mihailović, ko se je septembra 1941 prvič srečal s partizanskim voditeljem. Na prvem srečanju ga je Mihailović vprašal, od kod je, nakar je Tito odgovoril, da je »od zgoraj«.


Mihailović je menil, da je »od zgoraj« mišljena Rusija, kar ga je še bolj utrdilo v prepričanju, da se za lažnim imenom Tito skriva Viktor Z. Lebedev, ki je bil do aprila 1941 zaposlen v sovjetskem veleposlaništvu v Beogradu. Poleg tega se je Mihailoviću zdelo, da ima Tito ruski naglas oziroma izgovarjavo.

Prav dejstvo, da je Mihailović mislil, da je Tito Rus, mu je mogoče rešilo življenje. Četniki so že pripravljali atentat na Tita, a ga Mihailović na koncu ni dovolil, ker se je bal, da se bo zameril Rusom, ki so bili pomembni pravoslavni zavezniki Srbov.

Vprašanje je, kaj bi bilo, če bi Mihailović mislil, da je Tito Hrvat, glede na to, da je v pogovoru s Titom napovedal krvavo maščevanje Hrvatom in muslimanom zaradi ustaških zločinov nad Srbi. Verjetno bi v tem primeru Tito zaradi četniške bombe, nastavljene pod enim od mostov, končal svojo življenjsko pot že septembra 1941.

To, da so številni menili, da je Rus, je verjetno v prvih letih vojne tudi privabljalo številne Srbe in Črnogorcev v partizane, ker so Ruse šteli za tradicionalne in strateško pomembne srbske zaveznike.

NADALJEVANJE JUTRI