sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

kidd doncic 23 pm Ekipa24.si

Hahaha!!! Po spotakljivih vzdihih Luka Dončić ...

Kate se je odločila, da bo okrevala na res rajskem otoku Odkrito.si

Kate Middleton - okreva "skrita v raju!"

samir handanovic 24 pm Ekipa24.si

Nova služba za Samirja Handanovića! Nekdanji ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Domnevni naročnik umora se je pred sodniki zjokal

Deli na:
Domnevni naročnik umora se je pred sodniki zjokal

Kristijanu Slodnjaku sodijo za pomoč pri umoru Kidričana Andreja Kirbiša. - Foto: Facebook

Sojenje Kristijanu Slodnjaku za pomoč pri umoru Kidričana Andreja Kirbiša na ptujskem sodišču je zaradi procesnih zapletov preloženo za nedoločen čas, formalno pa se bo moralo še tretjič pričeti znova, poroča Večer. Kot dodaja časnik, je moralo sodišče imenovati novo, že tretjo sodnico, Slodnjaka pa je zdaj iz pripora poslalo v hišni pripor.

Slodnjaku na Ptuju sodijo zaradi obtožb, da je naročil umor 39-letnega Kidričana februarja 2022, ko je za zdaj še neznani storilec nanj streljal na makadamski cesti v Mostju v občini Juršinci. Sodni senat pod vodstvom predsednice senata Bernarde Galun je, potem ko ga je Slodnjak na naroku prejšnji četrtek rotil, da ga vendarle izpustijo iz pripora, njegovi želji ugodil.

Vendar, kot dodaja Večer, k odločitvi o nadomestitvi pripora s hišnim priporom niso prispevale solze obtoženega, pač pa se je senat tako odločil po tem, ko se je sodnica Bernarda Galun seznanila s spremembami in dopolnitvijo letnega razporeda dela sodnikov v ptujskem sodnem okrožju. Ugotovila je namreč, da je ni več na seznamu razpravljajočih sodnikov, ker se s 1. aprilom zanjo izteče triletno obdobje, za katero je bila kot okrajna sodnica razporejena za sojenja na okrožnem sodišču.


Sodnica je zato preklicala vseh devet narokov, ki jih je še načrtovala v marcu in na katerih bi večinoma poslušali posnetke prisluhov, ter sojenje preložila na nedoločen datum.

Kot je Večeru pojasnila predsednica Okrožnega sodišča na Ptuju Albina Hrnec Pečnik, jih je Galun obvestila, da zaradi nadaljnje obsežne izvedbe dokazov zadeve ne bo mogla zaključiti do 31. marca, ko se ji izteče obdobje razporeditve, zato je predlagala dodelitev zadeve drugemu sodniku. Ob tem je bila kritična do veljavnega sistema, saj bi po njenem bil potrebno uvesti sistem "enovitega sodnika" oziroma vsaj spremeniti določilo petega odstavka 71. člena zakona o sodiščih in ukiniti triletno obdobje razporeditve.

Sojenje Slodnjaku bo zdaj nadaljevala ptujska okrožna sodnica Nika Brumen, obravnave pa glede na to, na kako zahteven in obsežen primer se mora pripraviti, bržkone ne bo razpisala v kratkem, dodaja časnik. Pred Brumen in Galun je sojenje Slodnjaku začela sodnica Katja Kolarič, a so člani senata po dveh mesecih po uradni dolžnosti zahtevali svojo izločitev, ker so se seznanili z izsledki poligrafskega postopka zoper Slodnjaka, ki ne bi smeli biti v sodnem spisu.