porenta01 Svet24.si

Še o traktorju 82-letnega gospoda Frančiška ...

strelec Dobra karma

Na nebu 22.11. ob 14.59 zavlada Strelec - brutalno...

nazare, valovi Svet24.si

VIDEO: Tako se spuščajo po orjaških valovih

porenta01 Svet24.si

Še o traktorju 82-letnega gospoda Frančiška ...

tanja balabanić Dobra karma

Tanja iz Kmetije: »Samo da bi me oče kdaj objel ...

indira Njena.si

Indira Ekić ni več blondinka

tom zupan Njena.si

Tako privlačen je postal Tom iz Kmetije

Slovenija

Dolga roka Udbe: kako se je v inšpekcijskem postopku znašel le Reporter

Deli na:
Dolga roka Udbe: kako se je v inšpekcijskem postopku znašel le Reporter

Janez Zemljarič na varnem v družbi policistk. - Foto: Primož Lavre

Janez Zemljarič ni uspel s kazenskim pregonom, zdaj pa se je zaradi objave udbovskega dokumenta z njegovim podpisom v inšpekcijskem postopku znašla revija Reporter.

Prejšnji teden smo pisali o inšpekcijskem postopku zoper revijo Reporter zaradi napačne objave arhivskega gradiva, ker smo v članku Kliči Zemljariča za umor januarja 2014 pod dva objavljena dokumenta iz Arhiva RS zapisali napačno številko škatle (pravilno smo navedli številko fonda, kot veleva zakon) in ker smo ga objavili tri dni prej, preden smo za to dobili ustrezno dovoljenje.

Z ministrstva za kulturo so nam odgovorili, da v zadnjih petih letih inšpektorica, pristojna za arhive, ni izvajala nobenega drugega inšpekcijskega nadzora, v katerem bi ugotavljala take kršitve: »Postopki so se na t. i. arhivskem področju na podlagi zaznave inšpektorice, zaradi domnevne kršitve določb ZVDAGA od leta 2014 dalje, zaradi skokovite rasti zadev (na podlagi prijav/pobud) vodili le izjemoma oz. se od leta 2016 dalje niso več vodili.« Dodali so, da tudi zaradi napačne navedbe vira arhivskega gradiva niso imeli nobenega postopka, saj tudi niso prejeli nobene take prijave.

Niso pa razkrili, ali je inšpektorica dr. Maja Gombač sorodnica Borisa Gombača (po naših virih je njegova snaha), ki ga Igor Omerza v knjigiKarlaomenja kot sodelavca SDV, ker pa ni v nobenem razmerju z udeleženci postopka, ne vidijo razloga za njeno izločitev in menijo, da lahko nepristransko in objektivno vodi postopek.

Iz odgovora tudi sklepamo, da ni bil sprožen noben inšpekcijski postopek zoper posameznike, med njimi tudi prvaka SDS Janeza Janše, ki po družbenih omrežjih objavljajo dokumente brez kakršnegakoli soglasja arhiva. To pomeni, da je revija Reporter edina, zoper katero teče inšpekcijski postopek zaradi domnevne kršitve zakona o arhivskem gradivu, čeprav smo dovoljenje za objavo dokumenta kasneje pridobili in čeprav nam po zakonu sploh ne bi bilo treba posebej navajati škatle v fondu, iz katerega je bil objavljen dokument.

Na vprašanje, kdo je prijavitelj naše napake, ali je to odvetnik Marko Kosmač, ki je v kazenskem postopku zoper pisca teh vrstic zastopal nekdanjega načelnika SDV Janeza Zemljariča, so odgovorili, da so dolžni varovati vir prijave, na podlagi katerega je bil uveden postopek. Niso pa razkrili, ali je inšpektorica dr. Maja Gombač sorodnica Borisa Gombača (po naših virih je njegova snaha), ki ga Igor Omerza v knjigi Karla omenja kot sodelavca SDV, ker pa ni v nobenem razmerju z udeleženci postopka, ne vidijo razloga za njeno izločitev in menijo, da lahko nepristransko in objektivno vodi postopek.

loading...
Loading...