joe biden Svet24.si

Biden naj bi razmišljal o umiku, če mu ...

živila, trgovina Svet24.si

Kupci prisegajo na nizko ceno bolj kot na ...

PREMOGOVNIK VELENJE Necenzurirano

Odločilni meseci za usodo TEŠ6: zapiranje ...

1717959349-dsc02720-1717959247314 (1) Reporter.si

Mesarsko klanje v SLS: kako je Petru Gregorčiču ...

kongresni trg bobo 1 Ekipa24.si

Ponos do neba! Fantastični slovenski junaki se se...

Katarina Braniselj Njena.si

Ponesrečena Planetova voditeljica že prestala ...

slovenija hrvaska 3 Ekipa24.si

Oglasil se je tudi zelo kritizirani selektor ...

Slovenija

Dolenjsko že zdelala toča, burno bo še popoldne in zvečer

Deli na:
Dolenjsko že zdelala toča, burno bo še popoldne in zvečer

Toča, ki je padala v Biču pri Trebnjem - Foto: Facebook

Večji del države so popoldne zajele močne nevihte. Supercelična nevihta je zajela območje severno od Novega mesta, pri čemer je blizu Šentvida padala toča s premerom vsaj dva centimetra. Današnje vremensko dogajanje bo burno še popoldne in zvečer, opozarjajo na Agenciji za okolje (Arso), kjer so za vso državo izdali oranžno opozorilo.

Supercelična nevihta je potovala v loku in zavijala desno, kar je dokaj značilno za supercelične nevihte na severni polobli, so za STA pojasnili na Arsu.

Nevihta, ki je potovala od Postojne preko Ivančne Gorice, Trebnjega in Novega mesta in jo je spremljala tudi toča, sedaj slabi, so sporočili z Arsa. Najmočnejši sunek vetra so izmerili v Novem mestu, in sicer 63 kilometrov na uro.

Še en pas neviht se pomika od Lesc oz. Ljubljane proti severovzhodu in je zajel območje Velenja, kjer so ob ujmi zabeležili 28 milimetrov dežja. V Velenju in Šmartnem ob Paki že posredujejo gasilci. Na postaji Radegunda v občini Mozirje so v zgolj 30 minutah zabeležili 26 milimetrov padavin, na Rogli pa 21 milimetrov. Nove nevihte pa še vedno nastajajo in najverjetneje bo tako celo popoldne, opozarjajo na Arsu.

Po podatkih uprave za zaščito in reševanje je v Grosupljem močan veter odkril nekaj stanovanjskih objektov, v Sevnici v naselju Pavla vas pa je zaradi udara strele zagorelo ostrešje gospodarskega objekta. Posredujejo gasilci.

V Cerknem je veter podrl več dreves, eno od njih je padlo na stanovanjski objekt. Veter je odkril nadstrešek hiše, na vozišče pa se je vsula obcestna brežina. Posledice neurja odstranjujejo gasilci.

Meteorna voda je težave povzročala v Medvodah in v Ivančni Gorici, kjer je zalila nekaj stanovanjskih in gospodarskih objektov, močan veter pa je podrl nekaj dreves. V Kamniku je zalilo nekaj stanovanjskih objektov in kamp. Meteorna voda je zalila tudi nekaj stanovanjskih objektov v Medvodah in Ljubljani. V vseh naštetih primerih posredujejo gasilci, še poroča uprava za zaščito in reševanje.

Nove nevihte nastajajo v severni Italiji ter na Primorskem in se pomikajo proti severovzhodu. Ob tem je možno zastajanje padavinske vode in naraščanje hudourniških vodotokov, opozarjajo na Arsu.

Glede ukrepov v takšnem vremenu na Arsu prebivalcem svetujejo, da v primeru, če njihovega območja še ni zajela nevihta, zaščitijo svoje imetje. Če pa so v naravi, če morda kampirajo, naj se umaknejo v bolj varno zavetje.

Današnje vremensko dogajanje bo burno še popoldne in zvečer, pri čemer ne bo popolnoma izvzeta niti Primorska z Obalo. Fronta nas bo dokončno prečkala v noči na torek, tako da se bo do torka zjutraj že umirilo. Glede na to na Arsu pričakujejo dokaj jasno in po nekaterih nižinah tudi megleno jutro.