Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Dogovor o deblokadi

Deli na:

Slovenija in Hrvaška sta se na današnjih pogovorih premierov obeh držav v Ljubljani dogovorili, da bo Slovenija deblokirala pristopna pogajanja Hrvaške z EU in da bosta državi nadaljevali pogajanja o meji na podlagi predloga EU.

Slovenija in Hrvaška sta se na današnjih pogovorih premierov obeh držav v Ljubljani dogovorili, da bo Slovenija deblokirala pristopna pogajanja Hrvaške z EU in da bosta državi nadaljevali pogajanja o meji na podlagi predloga EU.

Slovenija in Hrvaška sta se na današnjih pogovorih premierov v Ljubljani dogovorili o nadaljevanju hrvaških pristopnih pogajanj z EU in o rešitvi spora o meji s posredovanjem Evropske unije. Hrvaška premierka Jadranka Kosor je danes poslala švedskemu predsedstvu EU izjavo, da noben dokument v pristopnem procesu Hrvaške ne prejudicira meje.

To je povedal slovenski premier Borut Pahor v izjavi po pogovorih s Kosorjevo na vladi. Pojasnil je, da je hrvaška premierka v izjavi oziroma pismu švedskemu predsedstvu zapisala, da "noben dokument, stališče, pisna ali ustna izjava v okviru pogajalskega procesa ne prejudicira končne rešitve meje". V pismu je tudi izpostavila, "da noben dokument ali dejanje" po 25. juniju 1991 "nima pravnega učinka na nobenem arbitražnem sodišču in tudi ne prejudicira izida nobenega od postopkov".

V pismu je tudi seznanila švedsko predsedstvo EU z dogovorom obeh strani, "da mejni spor rešuje mednarodna arbitraža, kot je predlagala Evropska komisija", pogajanja o arbitražnem sporazumu pa se "bodo nadaljevala tam, kjer so se končala," končala pa so se 15.6.2009, je dodal Pahor.

Hrvaške se je obvezala, da bo rešila vprašanje meje "v skladu s ključnimi prednostnimi nalogami pristopnega partnerstva z EU z razumevanjem, da bo dogovor o načinu rešitve meje dosežen pred glasovanjem o pristopni pogodbi v slovenskem parlamentu", je še povedal Pahor.

V zameno bo slovenska vlada, kot je odločila soglasno v četrtek, predlagala odboru za zunanjo politiko in odboru za zadeve EU, da Slovenija umakne pridržke na pogajalski proces Hrvaške z Evropsko komisijo. Če bosta odbora "večinsko podprla odločitev slovenske vlade", pa naj bi prišlo čimprej do pristopne konference Hrvaške z EU, "simultano" pa se bodo nadaljevala pogajanja o rešitvi vprašanja o meji, je še povedal.