favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

ronaldo 11 Ekipa24.si

Avtor selfija v velikih težavah: zaradi vdora na ...

ela mei2 Njena.si

Skrito v raju: 'Ela' nenadoma vidno spremenjena?

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Dogovor med strankami

Deli na:

Predsedniki parlamentarnih strank so sprejeli ustni dogovor o sodelovanju pri premagovanju finančne in gospodarske krize, je po današnjem posvetu s predsedniki strank povedal predsednik vlade Borut Pahor. Kot je poudaril, gre za "praktičen odgovor slovenske politike na izzive tega časa".  

Predsedniki parlamentarnih strank so sprejeli ustni dogovor o sodelovanju pri premagovanju finančne in gospodarske krize, je po današnjem posvetu s predsedniki strank povedal predsednik vlade Borut Pahor. Kot je poudaril, gre za "praktičen odgovor slovenske politike na izzive tega časa".

 

Pahor je povedal, da dogovor začne veljati takoj in da najprej zadeva paket varčevalnih ukrepov.

Stranke se bodo usklajevale le o ukrepih za premagovanje finančne in gospodarske krize. Na četrtkovi seji vlade tako še ne bo paketa varčevalnih ukrepov. "Vlada želi takoj demonstrirati pripravljenost, da se drži ustnega dogovora", je poudaril Pahor. Predloge ukrepov bo zato še pred sprejetjem poslala predstavnikom opozicijskih strank. Ti bodo imeli nato sedem dni časa, da paket preučijo ter dajo pripombe in predloge nanj, je pojasnil premier.

Pahor je dogovor ocenil za pomembnega, saj so se po njegovih besedah na ta način "izognili nevarnosti, da bi se začela nekajtedenska usklajevanja besedila sporazuma". Kot je poudaril, sta vlada in državni zbor dolžna takoj reagirati na trenutne razmere.

Na vprašanje, kako komentira očitke, da dosedanji sprejeti ukrepi na tem področju niso bili zadostni, je premier odvrnil, da to ugotavlja ves razviti svet. "Danes ne mora nobena vlada reči, da je zadovoljna s sprejetimi odločitvami, ker je jasno, da v nobeni državi kriza še ni premagana, tudi pri nas ne," je povedal Pahor.

Predsednik SDS Janez Janša ocenjuje, da gre za koristen dogovor, saj v grobem predstavlja to, kar so tudi sami predlagali. Današnji dogovor je po njegovih besedah povzet po praksi prejšnjega mandata ter v ničemer ne zanika delitve oblasti in ne zmanjšuje odgovornosti vlade "Gre enostavno za to, da je v času, ko se rešitve pripravljajo, dana možnost dodatnemu krogu, da predlaga svoje rešitve," meni Janša.

Z dogovorom so zadovoljni tudi v Zaresu, saj po besedah predsednika stranke Gregorja Golobiča ustreza predstavam, ki so jih imeli. Dogovor, da je sporazum omejen le na iskanje rešitev za reševanje krize, po Golobičevem mnenju ne zapostavlja dialoga s civilno družbo in strokovno javnostjo. Golobiču se zdi tudi dobro, da je opozicija sprejela pobudo, da tudi sama svoje predloge predhodno posreduje koaliciji.

Zadovoljstvo z današnjim dogovorom je izrazil tudi predsednik SLS Bojan Šrot. Ob tem je poudaril, da imajo tudi v opoziciji ideje, predvsem pa se zavedajo odgovornosti, ki jo imajo do države in državljanov.

Po besedah predsednika DeSUS Karla Erjavca je politika danes dokazala, da zna biti učinkovita. Predsedniki strank so danes sprejeli ustni dogovor, v DeSUS pa se zavzemajo za to, da bi se sporazum, če bi bil podpisan, nanašal izključno na ukrepe, ki se tičejo premagovanja krize. Danes je bil po njegovih besedah storjen prvi korak, da bodo do sporazuma morda zares prišli.

Po besedah predsednika SNS Zmaga Jelinčiča pa predsedniki parlamentarnih strank niso sprejeli predloga SDS o "vladi narodne enotnosti". Sam meni, da je dovolj, če se predsedniki strank dogovorijo o osnovnih zadevah ter da opozicijske stranke od vlade dobijo vse tisto, kar je pripravila za premagovanje krize.

Predsednica LDS Katarina Kresal pa je opozorila, da so bili v stranki vedno zadržani do sklepanja sporazumov o razvoju z opozicijo, saj v Sloveniji že obstaja partnerstvo za razvoj oziroma koalicijska pogodba. Ker pa se zavedajo posebnih okvirov, ki jih je prinesla gospodarska kriza, je po mnenju LDS prav, da vlada odpre tudi druge kanale komunikacije, zato je rezultat sestanka za Kresalovo sprejemljiv.