pijana voznica, alkohol Svet24.si

Rezultat alkotesta šokiral radeljske policiste

meteorit Svet24.si

Streljaj od slovenske meje ponoči pristali ...

bencin, dizel, bencinska-črpalka, pomanjkanje Necenzurirano

Pogovoriti se moramo o trgovcih #kolumna

fajon jansa golob tonin bobo Reporter.si

Pleše z volkovi: ozadje brutalnega političnega ...

goran dragic trst 22 af Ekipa24.si

Slovenija v Trstu pokazala svojo moč! Italijani ...

anneliese-kohlmann Odkrito.si

Zgodba o eni najbolj hudobnih žensk v zgodovini

slovenija sekulic Ekipa24.si

Norišnica v Trstu že več kot uro pred tekmo! ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Takšen je dodatek k »mizerni plači« Dimitrija Rupla: njegova denarnica bo težja še za dobrih tisoč evrov bruto

Deli na:
Takšen je dodatek k »mizerni plači« Dimitrija Rupla: njegova denarnica bo težja še za dobrih tisoč evrov bruto

Takoj po izgubljenih volitvah je vlada Janeza Janše na predlog ministra za kulturo Vaska Simonitija nagradila Dimitrija Rupla. - Foto: Bobo

Dimitrij Rupel bo dobil od maja do konca leta dodatek v višini 30-odstotkov njegove plače, ki jo je označil za »mizerno«.

Takoj po izgubljenih volitvah je vlada Janeza Janše na predlog ministra za kulturo Vaska Simonitija nagradila direktorja Javne agencije za knjigo RS Dimitrija Rupla in mu iz naslova povečanega obsega dela dodelila izplačilo v višini 30 odstotkov osnovne plače direktorja, za obdobje od 1. maja letos do konca leta.

Z ministrstva za kulturo nam do zaključka redakcije niso odgovorili, koliko znaša to izplačilo in kolikšna je sicer plača direktorja JAK. Rupel pa nam je pojasnil, da bo majsko plačo prejel šele junija. »Tukaj imam mizerno plačo. Bi bil zadovoljen, če bi imel takšno kot vi,« je bil dejal, nato pa se poslovil.

In kolikšna je Ruplova »mizerna plača«? Po uradno dostopnih podatkih spada delovno mesto direktorja Javne agencije za knjigo (JAK) v 53. plačilni razred javnih uslužbencev, kjer osnovna bruto plača znaša 3.385 evrov. Če upoštevamo še Ruplovih najmanj 40 let delovne dobe ter dodatka za hrano in prevoz, potem lahko sklepamo, da vsak mesec prejme nekje med 2500 in 2600 evrov neto. Ob tem prejme še 40 odstotkov pokojnine, ki ni ravno majhna, kar naj bi po neuradnih podatkih pomenilo še dodatnih tisoč evrov.

Po izplačilu 30-odstotnega dodatka »zaradi povečanega obsega dela« pa bo njegova denarnica težja še za dobrih tisoč evrov bruto. Za osem mesecev bo skupno prejel 8.124 evrov bruto dodatka. Seveda lahko pisec teh vrstico o takšnih mesečnih prejemkih zgolj sanja, prav tako kot tudi velika večina novinarskih kolegov.

Največ pripomb na Ruplovo imenovanje je imela Levica, iz katere vrst bo prišla nova ministrica za kulturo Asta Vrečko. Toda zamenjala ga bo zelo težko.

Rupel je vodenje agencije prevzel junija lani, najprej kot vršilec dolžnosti, jeseni pa je bil na javnem natečaju izbran za polni mandat, ki traja pet let. Takrat je izjavil, da nekaj ve o knjigah, »nisem pa strokovnjak za te urade, ki se s knjigami ukvarjajo pri nas.«

Kot so ob njegovem imenovanju zapisali v vladnem sporočilu za javnost, se Rupel ponaša z vrhunskimi domačimi in mednarodnimi strokovnimi, znanstvenimi in političnimi referencami. Je avtor več kot 100 izvirnih znanstvenih in strokovnih člankov oziroma samostojnih poglavij v monografskih publikacijah, skoraj 40 recenzij in kritik, več kot 20 strokovnih monografij in vrste leposlovnih umetniških del.

Poleg tega so izpostavili njegove dolgoletne poslovne in vodstvene izkušnje, saj je poleg ministrskih, diplomatskih in znanstvenih položajev kot rektor vodil zasebno Novo univerzo. Zato menijo, da bo zaradi svojih bogatih mednarodnih izkušenj in povezav »zlahka vzpostavil dobro izhodišče za uspešno izvedbo častnega gostiteljstva Slovenije na mednarodnem knjižnem sejmu v Frankfurtu leta 2023.«

Največ pripomb na Ruplovo imenovanje je imela Levica, iz katere vrst bo prišla nova ministrica za kulturo Asta Vrečko. Toda zamenjala ga bo zelo težko: najprej bi iz krivdnih razlogov morala zamenjati člane sveta JAK, ki jih je imenovala prejšnja vlada, šele nato bi lahko novi svetniki zamenjali Rupla, ob tem pa bi mu morali dokazati nezakonitosti pri njegovem delu. Tak postopek lahko trajala več mesecev, celo več kot leto.