sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

viola Ekipa24.si

Diverzantska akcija: Viole v Ljubljani napadle ...

skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Renato šokiral z maščevanjem

Scheffler 23 pm Ekipa24.si

Številka ena na svetu v lisicah! Ne boste ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Dobrodelni večer za misijonarje: Peter Opeka za prijatelje

Deli na:

V Katoliški cerkvi je ta konec tedna obarvan misijonsko. Že v petek so pred misijonsko nedeljo, ki jo Cerkev obeleži vsako leto, v Zavodu sv. Stanislava v Šentvidu odprli misijonsko vas, včeraj pa je v dvorani Tivoli potekal dobrodelni večer Peter Opeka za prijatelje, V tujini sicer trenutno deluje 56 slovenskih misijonarjev.

Na dobrodelnem večeru z naslovom Peter Opeka za prijatelje, je Opeka spregovoril o konkretnih vprašanjih, ko so pravičnost, solidarnost, slava, begunci in kriminal. Na koncertu so nastopili številni glasbeni gosti, med njimi tudi Modrijani, Alfa in Omega, Bee Jeezus. V občinstvu je bilo ob predstavnikih Cerkve moč opaziti tudi nekatere politike, denimo prvaka SDS Janeza Janšo s soprogo Urško in predsednico SNS Ljudmilo Novak.

Že v petek so v Šentvidu odprli Misijonsko vas 2015, na kateri se lahko obiskovalci le še danes seznanijo s kulturo različnih narodov, si ogledajo jaslice iz dežel, v katerih delujejo slovenski misijonarji in se s slednjimi tudi pogovorijo.

Osrednje vseslovensko praznovanje pa bo potekalo danes popoldne na Brezjah, kjer bo osrednji gost letošnje misijonske nedelje prav tako Opeka.

Kot je za STA povedal ravnatelj Misijonskega središča Slovenije Stane Kerin, 56 slovenskih misijonarjev trenutno deluje v Aziji, Afriki in Južni Ameriki.

Največ jih deluje na Madagaskarju, kjer jih je devet. Najbolj znan med njimi je seveda Opeka, ki edini deluje v glavnem mestu Antananarivo, kjer dela z ljudmi s smetišča.

Iz Slovenije letno za pomoč slovenskim misijonarjem po Kerinovih besedah namenimo okoli dva milijona evrov. Velik del tega denarja gre za izobraževanje otrok. "Imamo organizirano botrstvo za otroke, s katerim se jim omogoči šolanje. Pomoč gre tudi za gradnjo osnovnih šol, nekaj pa tudi srednjih. Seveda je ob šolah včasih treba graditi tudi spremljajoče objekte - dvorane za skupna srečanja, knjižnice, šolska igrišča in podobno," je dejal Kerin.

Poleg izobraževanja misijonarji po njegovih besedah velik poudarek dajejo na zdravstveni pomoči - med drugim gradijo dispanzerje ter pomagajo pri nakupu zdravil in opreme zanje. Pomagajo pa tudi pri naravni katastrofah. "Ker misijonarji živijo med ljudmi in z njimi, so vedno tam in lahko ob naravnih nesrečah takoj pomagajo. Ta nujna prva pomoč je veliko hitrejša kot druga mednarodna pomoč," je poudaril.

Na vprašanje, ali gre pri misijonskem delu bolj za širjenje vere ali bolj za humanitarnost, pa je odgovoril: "Za človeka gre in za njegovo dostojanstvo, zato je težko ločiti, kaj je zdaj strogo humanitarno, kaj pa misijonsko delo. Verjetno je pri tem še vedno prisotno staro gledanje na misijonsko delo. Krščanstvo ni namenjeno zastraševanju ljudi, krščanstvo pomaga ljudem graditi življenje na pravih temeljih, na pravih vrednotah."