Revija Reporter
Slovenija

Dobra država od nacionalke terja pojasnila, kako Ninamedia opravlja ankete, Manici J. Ambrožič pa očita zavajanje javnosti

M. M.

3. jan. 2020 15:40 Osveženo: 16:11 / 03. 1. 2020

Deli na:

Predsednik stranke Dobra država dr. Bojan Dobovšek.

Primož Lavre

V stranki Dobra država zahtevajo, da jim RTV Slovenija posreduje podatke o načinu izvajanja anket javnega mnenja na RTV, nacionalki pa očitajo, da se izogiba odgovoru na njihova vprašanja.

V stranki so nacionalni RTV že lani postavili dve vprašanji:



1. kako je možno, da javni zavod RTVSLO najema podjetja brez ustreznih mednarodnih referenc (članstvo v združenju ESOMAR)?,

2. kakšen je vprašalnik najetega podjetja, kako so bila vprašanja v anketi zastavljena, so anketiranci odgovarjali samostojno po spominu, ali so izbirali v naprej pripravljene opcije odgovorov, kakšen je vrstni red vprašanj in podvprašanj ter merske napake?

Malo pred novim, letom, 24. decembra 2019, so prejeli odgovor odgovorne urednice Informativnega programa TV SLO Manice J. Ambrožič, ki je zapisala: » Ninamedia, ki je tudi za nas opravljala javnomnenjske raziskave, pri svojem delu upošteva standarde in merila svetovnega združenja trženjskih in javnomnenjskih raziskovalcev ICC/ESOMAR (International Code on Market and Social Research).« Glede vseh drugih vprašanj je Dobro državo napotila na izvajalca raziskave.

Pismo Dobre države RTV Slovenija

Stranka s tem odgovorom ni zadovoljna. Poleg pomanjkljivosti odziva Manici J. Ambrožič očitajo, da njen odgovor ne drži.  Če bi se Ninamedia res držala zahtevanih standardov in meril ESOMAR, bi RTV Slovenija lahko objavile podatke o načinu zbiranja podatkov, natančnem vprašalniku, kot to izhaja iz 8. in 9. člena meril in standardov ESOMAR, trdijo v Dobri državi.

»Vaša navedba o tem, da najeto podjetje spoštuje merila ESOMAR, je brez pravne in vsebinske osnove, je zavajanje javnosti, ki je lahko zavestno, ali posledica nepoznavanja tega področja,« v stranki odgovarjajo urednici.

Kodeks združenja ICC/ESOMAR

Od javnega zavoda RTV Slovenija v Dobri državi ponovno zahtevajo odgovore na postavljena vprašanja in opozarjajo, da gre med drugim tudi za informacije javnega značaja.

»Naše vprašanje namreč ni, ali je vaš podizvajalec član združenja ESOMAR (da ni, je razvidno iz podatkov o članih tega združenja), ampak, kako je možno, da je javni zavod RTV Slovenija sklenil pogodbo s podjetjem, ki ni član ESOMAR in kako je sama preverila, ali sploh izpolnjuje standarde ESOMAR?« še dodajajo v stranki.