pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Dobavitelje medicinske opreme zašili zaradi neplačevanja davkov

Deli na:
Dobavitelje medicinske opreme zašili zaradi neplačevanja davkov

Foto: Bobo

Finančna uprava RS je v preiskavi dveh slovenskih družb, ki se ukvarjata s prodajo medicinskega materiala, ter društva in dveh avstrijskih družb ugotovila nepravilnosti pri obdavčitvi fizičnih in pravnih oseb. Na podlagi preiskave so jim naložili plačilo dodatnih davkov v višini skoraj 700.000 evrov, obvestili pa so tudi pristojne institucije.

Kot so sporočili s Finančne uprave RS (Furs), sta se družbi ukvarjali s prodajo medicinskega materiala, farmacevtskih izdelkov in medicinskih potrebščin slovenskim bolnišnicam. Povezani družbi v Avstriji po ugotovitvah avstrijskih davčnih oblasti nista opravljali dejavnosti v Avstriji. Upravljavsko in kapitalsko povezani slovenski družbi sta preko povezanih družb v Avstriji lastnikom, svojim zaposlenim in drugim fizičnim osebam v obdobju od leta 2009 do 2013 izplačali dohodke.

Fizične osebe finančni upravi teh dohodkov niso napovedale, prav tako niso sporočile, da imajo odprte račune v tujini. Finančna uprava RS je v okviru finančne preiskave za 27 fizičnih oseb pridobila podatke o nenapovedanih dohodkih v višini 1.158.235 evrov.

Istočasno je Furs pri obeh slovenskih družbah opravil postopek inšpekcijskega nadzora, v katerem je ugotovil nepravilnosti predvsem iz naslova uveljavljanja odbitka DDV na podlagi navideznih storitev in navidezne dobave blaga ter s področja davka od dohodkov pravnih oseb v skupni višini 604.116 evrov.

V finančni preiskavi so ugotovili še, da je društvo, ki ne opravlja bolnišnične in zunajbolnišnične zdravstvene oskrbe in z njo neposredno povezane dejavnosti, v obračunih DDV od januarja 2010 do septembra 2014 uveljavljalo odbitek DDV od nabave blaga in storitev, predvsem od investicij v kliniko in pripadajočo opremo, čeprav te ni zaračunalo javnemu zavodu, ki so mu bile nabave namenjene. Pri zavezancu je na tej osnovi nastala obveznost iz naslova DDV v višini 81.214 evrov.

Tovrstna dejanja pomenijo kazniva ravnanja, zato je Furs o svojih ugotovitvah obvestil pristojne institucije.