mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Do volitev še več preiskav, je prepričan Popovič

Deli na:

Kriminalistična preiskava v prostorih občine Koper se je malo po 17. uri končala. Po mnenju koprskega župana Borisa Popoviča, osumljenega zlorabe uradnega položaja, gre za poskus politične diskreditacije pred lokalnimi volitvami, za katero naj bi stala stranka LDS oziroma ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal. Ta očitke zavrača.

Kriminalistična preiskava v prostorih občine Koper se je malo po 17. uri končala. Po mnenju koprskega župana Borisa Popoviča, osumljenega zlorabe uradnega položaja, gre za poskus politične diskreditacije pred lokalnimi volitvami, za katero naj bi stala stranka LDS oziroma ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal. Ta očitke zavrača.

Kriminalisti Nacionalnega preiskovalnega urada so na sedežu občine Koper v skoraj 10 ur trajajoči preiskavi iskali dokumentacijo, povezano z nekaterimi preteklimi posli mestne občine Koper.

Kot je po zaključku preiskave pojasnil odvetnik Franci Matoz, gre za menjalne pogodbe za nekatera občinska zemljišča, prodajo zemljišč v obrtni coni na Serminu, rušitev stavbe, v kateri je nekdaj domovala policijska uprava Koper ter dokumentacijo v zvezi z podelitvijo koncesije za gradnjo marine v Kopru,ki naj bi jo gradil Istrabenz.

Omenjene posle je leta 2006 že obravnavala komisija za preprečevanje korupcije, ki je svoje ugotovitve tedaj predala policiji, leta 2008 pa tudi računsko sodišče. Poleg občine Koper naj bi v poslih z zemljišči sodelovala še gradbena podjetja Primorje, Grafist in IP Obala, podjetje Serming, Probanka ter Istrabenz marina.

Koprski župan Popovič, ki je bil v času trajanja preiskave pridržan, je zavrnil, da bi bili omenjeni posli kakorkoli nezakoniti. Menjave zemljišč se vrši tudi v drugih občinah, pa tam ni policijskih preiskav, je dejal.

Po njegovem gre za "politično akcijo" pred lokalnimi volitvami, v ozadju katere gre po njegovem iskati stranko LDS oziroma njeno predsednico Kresalovo. Sam do oktobrskih volitev pričakuje, da se bo v koprski občini zgodilo še več podobnih akcij.

Vsi omenjeni posli, ki so zanimali kriminaliste, so bili po njegovem mnenju za občino potrebni, da so lahko izpeljali nekatere projekte. Če bi se odločal ponovno, bi se odločil enako, je zatrdil.

Računsko sodišče, ki je poslovanje občine Koper preiskovalo v letu 2008, je sicer izdalo pozitivno mnenje s pridržkom. Pomisleke je imelo predvsem v zvezi z menjalnimi pogodbami, kjer je ugotovilo, da metoda menjave zemljišč za zemljišča morda ni bila ustrezna. Po ugotovitvah računskega sodišča je v dveh primerih zamenjanim zemljiščem kasneje zrasla cena, v petih primerih pa je občina večja zemljišča zamenjala za manjša.

Iz ministrstva za notranje zadeve so v pisni izjavi zapisali, da policija preiskave vodi samostojno in neodvisno, ministrica za notranje zadeve pa v operativno delo policije ne posega. Izjave župana Borisa Popoviča o "politični policiji gospe Kresalove" so predvidljive in jih osebe, ki se znajdejo v policijskih postopkih - še posebej politiki - pogosto uporabljajo kot svojo obrambo, so še zapisali.