900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Do četnika in vojnega hujskača Bora Đorđevića strpna varuhinja pravic gledalcev in poslušalcev RTV

Deli na:
Do četnika in vojnega hujskača Bora Đorđevića strpna varuhinja pravic gledalcev in poslušalcev RTV

Foto: Mediaspeed

Ilinki Todorovski z RTV se zdi navdušen članek o nastopu četniškega vojvode Bore Đorđevića »skladen s poklicnimi merili in načeli novinarske etike.«

Ilinka Todorovski, varuhinja pravic gledalcev in poslušalcev RTV Slovenija, je znova izkazala skrajno ideološko pristranskost. To izhaja iz njenega poročila glede nedavnega incidenta na portalu MMC RTV Slovenija ob koncertu srbskega pevca Bora Đorđevića s skupino Riblja Čorba v Ljubljani.

To rock skupino so kot backvokalisti spremljali stanovalci mariborskega doma upokojencev Danice Vogrinec pod imenom Daničina čorba. Novinarka MMC Tina Hacler je bila, kot kaže članek, nad koncertom navdušena. V članek je vključila besede Đorđevića, da je bilo fantastično, srce mu je igralo. Pod člankom je objavila kar 95 fotografij!

Če bi šlo za koncert kakšnega drugega rokerja, bi rekli, da je bila zadeva z upokojenci simpatična, vendar je novinarka pozabila zapisati, da je bil Đorđević eden od najbolj zagrizenih zagovornikov Miloševićeve velikosrbske politike. Slovence je zaradi osamosvojitvenih teženj zmerjal, da smo dunajski konjarji (bečki konjušari). Iz rokerja se je transformiral v vojnega hujskača.

Glede Albancev je pel »Šiptari se kote, jebem te živote«. Pred nekaj leti je pred zbranimi četniki v osrednji Srbiji ponosno prisegel kot četniški vojvoda.

Na koncertu v Kninu, tedaj središču srbske paradržave na Hrvaškem, je med vojno pel: »E moj druže zagrebački, eto nas kod vas u pljački, mi čemo vas opljačkati, a vi čete svi plakati.« Glede Albancev je pel »Šiptari se kote, jebem te živote«. Pred nekaj leti je pred zbranimi četniki v osrednji Srbiji ponosno prisegel kot četniški vojvoda.

Vse to omenjamo v kontekstu nekega drugega pevca, hrvaškega Marka Perkovića- Thompsona. Ta je imel maja letos napovedan koncert v Mariboru, ki je bil kasneje prepovedan. Pred koncertom je urednik oddaje Tednik na TVS Igor Pirkovič v prispevku predstavil Thompsona, ki ga povezujejo z neoustaštvom.

Pevec v pogovoru ni zagovarjal ustaštva, ni pa ga niti obsodil kot zločinskega režima. Po prispevku se je na RTV zoper Pirkoviča dvignil pravi vihar obtožb, varuhinja pravic gledalcev Todorovska je ugotovila, da je kršil več načel, po katerih bi morali delati novinarji RTV.

Med drugim načeli nepristranskosti in verodostojnosti. Po njenem Pirkovič ni imel kritične distance do pojavov, ki »pojasnjujejo kontroverze okoli Thompsona«, poleg tega odgovorov pevca »ni soočil z nasprotnimi dejstvi«. Pirkovič je po pritiskih odstopil z mesta urednika.

Vrnimo se na primer ponosnega četniškega vojvode Bora Đorđevića. Zaradi članka Haclerjeve o njegovem koncertu je Todorovska prejela več pritožb gledalcev z očitki, zakaj na RTV v članku niso predstavili omenjenih dejstev glede tega srbskega pevca. Odziv varuhinje je bil povsem drugačen kot pri Thompsonu.

Med drugim v poročilu pravi, da »koncert ni bil obremenjen s politiko in ideologijo, ampak zaznamovan z nostalgijo.« Prispevek je bil objavljen v rubriki zabava. Fokus poročanja je bil po njenem na zabavi štajerskih starostnikov na koncertu Riblje Čorbe, Đorđević naj bi imel v reportaži novinarke le stransko vlogo.

»Spletno in televizijsko poročanje … je bilo skladno s poklicnimi merili in načeli novinarske etike.« Varuhinja je zmogla zgolj ugotovitev, da bi morala novinarka res omeniti tudi »Đorđevićeve kontroverznosti«. Kot pravi, bi omemba zadostovala.

Povejte to, gospa Todorovska, v obraz materam žrtev Vukovarja, Srebrenice, Sarajeva in povsod drugod, kjer so Đorđevićevi četniški ideološki bratje storili najhujše zločine v Evropi v zadnjih 70 letih!