kranj, prometna-nesreča, avtobus Svet24.si

Policija išče voznika avtobusa, ki je v Kranju ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

poroka rudi marjetka Njena.si

Marjetko in Rudija razdvojili, a sta našla pot ...

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

DNS o tožilskem absurdu: Preganjajo novinarje, ki so pisali o prodaji Mercatorja, ne pa akterjev posla

Deli na:
DNS o tožilskem absurdu: Preganjajo novinarje, ki so pisali o prodaji Mercatorja, ne pa akterjev posla

Mercator smo prodali Agrokorju. - Foto: Bobo

Nekdanjim novinarjem Dnevnika Primožu Cirmanu, Tomažu Modicu, Suzani Rankov, Vesni Vuković grozi do leto dni zapora zaradi poročanja o ozadji prodaje Mercatorja. Tožilstvo je zoper novinarje in družbo Dnevnik vložilo obtožni predlog zaradi objave podatkov o pogovorih med ključnimi udeleženci posla. Nesprejemljivo je, da se kljub preiskavi prodaje Mercatorja pet let po poslu na zatožni klopi znajdejo novinarji, ne pa akterji sporne prodaje, izpostavljajo v Društvu novinarjev Slovenije (DNS).

Sojenje novinarjem in medijski hiši se bo jutri začelo, v DNS pa pravijo, da gre za »še en primer sodnega preganjanja novinarjev, ki je bilo eden od razlogov, zaradi katerih je Slovenija lani izgubila dve mesti na lestvici medijske svobode.«

Po mnenju DNS je proces poskus pritiska na novinarje in njihove vire, kar je, opozarjajo v novinarskem društvu, v popolnem nasprotju z evropsko direktivo o žvižgačih ter v nasprotju z mednarodnimi standardi zaščite virov, ki so pogoj za preiskovalno novinarstvo in učinkovit nadzor oblasti.

V DNS vztrajajo pri nesprejemljivosti kazenskega pregona novinarjev zaradi objave podatkov v nedvomnem javnem interesu. Objava podatkov o zakulisju pogajanj o prodaji Mercatorja je bila gotovo v javnem interesu, pravijo v društvi – Mercator je bil namreč v času prodaje največje slovensko podjetje, ki je bilo v lasti državnih lastnikov in bank.

Društvo novinarjev Slovenije tožilstvo poziva, naj odstopi od pregona, »saj gre za primer, ki bi lahko pomenil konec preiskovalnega novinarstva v Sloveniji.« V DNS izpostavljajo, da tožilstvo »143. člen zakona o varstvu osebnih podatkov tolmači tako, da bi morali novinarji pred objavo vsakega podatka, ki bi ga prizadeta oseba ocenila za osebnega, pridobiti njeno soglasje.