sveča Svet24.si

V hudi nesreči pri Jesenicah umrl 25-letni voznik

evropska unija, evropske volitve Svet24.si

Dolgoletni evropski komisar opozarja na nujne ...

1711376183-dsc0361-01-1711376151675 Necenzurirano

Direktorju bolnice so morali podrejeni delati ...

jankovic praznik ljubljane Reporter.si

Poglejte, kdo vse se je prišel poklonit ...

jordan cigara Ekipa24.si

Pa to je noro! Neverjetna vila Michaela Jordana, ...

Predsednik vlade Dr Odkrito.si

Kaj se je v resnici dogajalo na Kruziću?

ekipa ilek stuhec Ekipa24.si

Kaj je narobe? Slovenci bežijo v tujino! Jih doma...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

DL: Erjavec je včeraj govoril eno, danes drugo, jutro bo verjetno nekaj tretjega

Deli na:
DL: Erjavec je včeraj govoril eno, danes drugo, jutro bo verjetno nekaj tretjega

Foto: Bobo

Predsedniki koalicijskih strank in vodje koalicijskih poslanskih skupin bodo zvečer iskali kompromise glede davka na nepremičnine, je potrdil vodja poslancev DL Rihard Braniselj, ki meni, da se bodo le uspeli dogovoriti. Na današnji novinarski konferenci so bili sicer poslanci DL znova kritični zlasti do spreminjanj stališč DeSUS glede tega davka.

Predlog zakona o davku na nepremičnine že nekaj časa zaposluje in tudi deli koalicijske partnerje, a kot je danes v DZ pojasnil Braniselj, v poslanski skupini DL ta trenutek še ne "delajo računice", kako bi zaplete zaradi različnih stališč rešili pri sprejemanju zakona. Je pa potrdil, da bo danes zvečer na sporedu sestanek koalicijskega vrha, kjer bodo po njegovem mnenju našli dogovor.

"V Državljanski listi smo malce razočarani nad našimi koalicijskimi kolegi, ki v koalicijskih usklajevanjih niso izražali pomislekov, na koncu pa potegnejo ročno zavoro," pa je bil oster poslanec DL Marko Pavlišič. Ob tem je poudaril, da trenutno najbolj aktualna zadeva okrog nepremičninskega davka žal ni edina, kjer se je to zgodilo.

Prvak DeSUS Karl Erjavec se po Pavlišičevih besedah ne bori za nižje davke, temveč predlaga, da se namesto okoli 200 milijonov evrov nepremičninskega davka, ki bi obremenil lastnike nepremičnin, pri čemer bi bogatejši plačali več, pobere 400 milijonov kriznega davka, ki pa zadene predvsem že tako preobdavčeno aktivno prebivalstvo, zlasti mlade. "Ni pa to, kar Erjavec govori danes, to, kar je govoril včeraj. Niti ni - zelo verjetno - to, kar bo govoril jutri," je dodal.

Poslanka DL Katarina Hočevar pa je opozorila na dejstvo, da v Sloveniji med starejšo in mlajšo generacijo "zeva stanovanjski prepad", zato da je treba s tega vidika zasledovati načelo pravičnosti. Čeprav so, kot pravi, v DL vedno zaskrbljeni, ko se govori o davkih, je treba na tem področju najti pravo težo. Izpostavila je, da bi bilo treba več narediti na odhodkovni strani proračuna.