Revija Reporter
Slovenija

Direktor RTV Slovenije Grah Whatmough bi na cesto vrgel novinarje, ki na družbenih omrežjih neprimerno komunicirajo

Ivan Puc
1 3.578

16. mar. 2022 6:45 Osveženo: 6:45 / 16. 3. 2022

Deli na:

Andrej Grah Whatmough

Miloš Ojdanič /RTV Slovenija

Prvega julija lani je generalni direktor RTV Slovenije Andrej Grah Whatmough za zaposlene izdal Smernice za nastopanje na družabnih omrežjih in digitalnih platformah. Ker po njegovem prepričanju niso zalegle, bi smernice dopolnil. Ko bo kratka dopolnitev konec marca sprejeta, bo zaposlene, ki bodo smernice kršili v posameznih točkah, delodajalec »sankcioniral brez izjeme«, zagotavlja Whatmough.

Direktor RTV Slovenije je prepričan, da kljub smernicam določeni sodelavci vztrajno nadaljujejo z neprimerno komunikacijo na družbenih omrežjih. S tem povzročajo programsko in drugo škodo RTV Slovenije. Organi upravljanja in nadzora ter javnost se denimo nenehno sprašujejo kako sploh še nacionalna radio in televizija zagotavljata objektivne in nepristranske informacije, če pa so med zaposlenimi izrazito politični profilirani sodelavci.

Andrej Grah Whatmough bi zato s prvim aprilom določil, da se ravnanje v nasprotju smernicami šteje za tako hudo kršitev obveznosti iz delovnega razmerja, da delovnega razmerja med RTV Slovenija in kršiteljem ni več mogoče nadaljevati.

Poglejmo tiste sredi lanskega leta sprejete smernice, zaradi katerih bi po novem (za zdaj sankcij za kršitev ni) novinarji kar leteli na cesto:

Izražanje politične pripadnosti na zasebnih profilih

Sodelavci informativnih programov in člani uredniških ekip RTV Slovenija ter vodilni in vodstveni delavci naj na družabnih omrežjih ne izražajo svoje politične pripadnosti in tudi na osebnih računih oz. profilih spoštujejo Poklicna merila in načela novinarske etike RTV Slovenija.

Spoštovanje integritete RTV Slovenija in njenih sodelavcev

Tudi na zasebnih računih ali profilih družabnih omrežij ni dopustno objaviti vsebine, ki bi lahko negativno vplivala na integriteto posameznih sodelavcev, uredništva, programa ali RTV Slovenija na splošno. Sodelavci se morajo izogibati objavljanju vsebin, ki bi lahko škodovale drugim sodelavcem in kredibilnosti njihovega dela. Objavljanje vsebin, ki napadalno, žaljivo, omalovažujoče obravnavajo sodelavce RTV Slovenija, ni dopustno.

Sodelavci RTV Slovenija naj bodo pri svoji komunikaciji spoštljivi do gledalcev, poslušalcev, sledilcev, uporabnikov ter do kolegic in kolegov. Kritike kolegov naj ne izražajo na očeh javnosti, prav tako ne svojega osebnega mnenje o kontroverznih zadevah, če bi to lahko škodovalo njihovemu delu. Pri nastopanju na omrežjih in digitalnih platformah naj bodo profesionalni in se izogibajo vsemu, kar bi utegnilo škodovati ugledu RTV Slovenija in njihovi lastni verodostojnosti.

Poslovna škoda

Razkrivanje poslovnih skrivnosti, internih podatkov in občutljivih informacij, ki utegnejo škodovati poslovanju RTV Slovenija, ni dopustno.

Konflikt interesov

Sodelavci RTV Slovenija se morajo izogibati vsakršnemu konfliktu interesov. Če programski ustvarjalci, člani uredniških ekip in vodstva RTV Slovenija na spletu in družabnih omrežjih objavljajo vsebine, od katerih imajo gmotno korist, to pomeni konflikt interesov.