Revija Reporter
Slovenija

Direktor NPU zanika politično motiviranost preiskave Počivalška: Ne vidim razlogov za svoj odstop

STA

2. jul. 2020 6:00

Deli na:

Direktor Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) Igor Lamberger.

Bobo

Direktor Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) Igor Lamberger je zavrnil navedbe o politični motiviranosti hišnih preiskav glede domnevno spornih poslov z medicinsko opremo. Kriminalisti so dokazali, da njihovo delo vodita izključno načeli zakonitosti in strokovnosti ter da so pri tem nepristranski, je dejal za spletni portal 24ur.

Lamberger je tako zagotovil, da so kriminalisti "pri svojem delu nepristranski, ne glede na to, kdo nastopa kot osumljenec kaznivega dejanja". Zato nasprotuje vsem neutemeljenim in neargumentiranim očitkom, ki letijo na kriminalistično stroko in kriminaliste, ki "predano in požrtvovalno opravljajo svoje delo", je poročal portal.

V odzivu je spomnil, da je NPU preiskavo začel na podlagi aprila prejete prijave ter da jo od samega začetka vodi in usmerja Specializirano državno tožilstvo RS. "Tudi dejstvo, da je policija eden najbolj nadzorovanih organov v državi, je garant za njeno zakonito in strokovno delo. Stojim za svojimi zaposlenimi in ob njihovem strokovnem opravljanju dela ne vidim razlogov za svoj odstop," je bil jasen Lamberger.

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs je ob torkovi napovedi odstopa policiji namreč očital politično motivirano delo in navedel, da mu pooblastila ne omogočajo neposrednega vpliva ali neposrednega vmešavanja v njihovo delo.

Hojsove izjave so kasneje obsodili v Sindikatu policistov Slovenije in jih označili kot neprimerne in žaljive do vseh zaposlenih v policiji. Podobno so se odzvali tudi v združenju policijskih šefov, kjer menijo, da so ministrove izjave neutemeljene in povsem neargumentirane obsodbe, izrečene na škodo vseh zaposlenih v policiji.