profimedia-0912475073 Svet24.si

V Nemčiji ukradli spominske kamne žrtvam ...

vodna znmaenja Svet24.si

Karmična prognoza za oktober: ravnovesje, čustva...

13586004 Necenzurirano

Znani ortoped, zmagovalec stavke, prodaja vilo. ...

jill biden tina gaber Reporter.si

To je diplomacija à la Tina Gaber: poziranje za ...

doncic Ekipa

Pokukajte v telovadnico Dallasa - Luka je videti ...

blazka muller pograjc 2 ph sašo radej Njena.si

Blažka Müller obožuje portugalščino, ki je ...

norveska Ekipa

Tudi Norvežani v težavah, škandal trese ...

Slovenija

To je diplomacija à la Tina Gaber: poziranje za instagram in hvalisanje s kosilom s prvo damo Amerike

Deli na:
To je diplomacija à la Tina Gaber: poziranje za instagram in hvalisanje s kosilom s prvo damo Amerike

Prva dama ZDA Jill Biden in Tina Gaber - Foto: Instagram

Kljub temu da formalno ni prva dama niti nima nobene politične funkcije, je vpliv Tine Gaber na premierja občuten, zdi se, da glede zunanje politike celo narašča.

Zgodovina je polna zgodb o vodilnih osebnostih, ki so dale veliko na mnenje svojih žena ali — v nekaterih primerih — celo ljubic. Angleži so izdali že goro zgodovinskih knjig o tem, kako so ženske vrtele Henrika VIII. Francozom še danes ni povsem jasno, koliko vpliva je imela na Napoleona njegova Josephine. Tudi v 20. stoletju, ko se je monarhija umaknila republiki, so ženske pomembno usmerjale politiko v vlogi prvih dam. Spomnite se Evite Perón, Jackie Kennedy, pa seveda Hilary Clinton ali Michelle Obama; vse so močno vplivale na svoje soproge, ko so bili na predsedniškem položaju.

Da je Tina Gaber daleč najaktivnejša »prva dama« pri nas, niti ni posebej presenetljivo, če samo pomislimo, kako nenavadne, čudaške premierje smo imeli v preteklosti, ko je šlo za družinsko življenje oziroma osebni status. Razen Lojzeta Peterleta in Andreja Bajuka (ki pa je bil premier le pol leta) smo imeli opravka s samci, ločenci, na novo poročenimi, vendar dolgočasnimi alfa samci.

Samski, pusti Janez Drnovšek, ki je skrbno skrival svoje spolne afinitete, pa nikoli poročeni Borut Pahor, ločeni Tone Rop ali pa klišejska konservativca Janez Janša in Marjan Šarec, pri katerih je bila vloga lepših polovic diskretno potisnjena v družinsko sfero. Še največ prahu je v zadnjem desetletju dvigoval Miro Cerar s svojimi ločitvami, porokami in vsem tistim, kar je vmes.

A brez skrbi, danes ne bomo analizirali ljubezenskega življenja slovenskih premierjev, še manj pa aktualnega šefa vlade. Na začetku smo želeli zgolj izpostaviti dejstvo, da je vloga aktualne, de facto prve dame neprimerljiva s preteklimi izkušnjami in standardi. Zaradi tega poznavalci zakulisnih razmer ne morejo biti presenečeni, če v Generalni skupščini OZN v zgornjem parterju sedi Tina Gaber in navdušeno spremlja nastop svojega predsednika, s katerim je v zadnjem času razpravljala še o čem drugim kot o nutrijah, veganski prehrani ali opremi nove rezidence.

Bilo bi podcenjujoče, če bi vlogo prve dame pri pogledih predsednika vlade na vojno na Bližnjem vzhodu ocenjevali le po poročanju bulvarskih desnih medijev ali nestrpnosti polnih družbenih medijev. Legitimno je, da se ne strinjamo z mnenjem premierja, za katerega je v določeni meri zaslužna prav Tina Gaber, vendar to še ne pomeni, da nima pravice do takšnega mnenja.

Tisto, kar je problematično, je nekoliko interes države, ki bi moral biti v vsakem primeru nad temi osebnimi kapricami, čustvi ali občutkom pomembnosti. »Zdaj grem na kosilo z Jill,« je ponosno povedala Tina Gaber, preden se je iz ene izmed newyorških ulic, kjer se je posnela za instagram in facebook, presedla v črnega suva s šoferjem, ki jo je odpeljal na skupno kosilo, ki ga je za prve dame predsednikov, premierjev in kronanih glav, prisotnih na 79. zasedanju generalne skupščine, pripravila Jill Biden, soproga ameriškega predsednika.

VEČ V TISKANI IZDAJI REPORTERJA IN TRAFIKI24

Foto: Naslovnica - Reporter št. 41, 2024