požar avto hiša Svet24.si

V požaru v Radljah ob Dravi uničeni osebni ...

Johnny Deep Svet24.si

Johnny Depp na britanski premieri presenetil z ...

zaprti-menedžerji Necenzurirano

Racman na Dobu: kdo od znanih menedžerjev je pred...

ruska propaganda rusija Reporter.si

Na spletnem portalu RTV Slovenija Putinovih trolov...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Del ekipe iz zakulisja kar preveč ...

doncic Ekipa24.si

Prihajajo Luka 3! Dončić bo kmalu predstavil ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Dinastije iz Murgel

Deli na:

Ljubljanska mestna četrt Murgle je pri mnogih še vedno sinonim za ugledno sosesko, čeprav tamkajšnje tipske hiše sploh niso tako imenitne. Četrt je znana predvsem kot prebivališče nekdanjih partijskih veljakov, nekateri jo zato celo označujejo za naselje z največ komunisti na kvadratni meter v prestolnici.

Ljubljanska mestna četrt Murgle je pri mnogih še vedno sinonim za ugledno sosesko, čeprav tamkajšnje tipske hiše sploh niso tako imenitne. Četrt je znana predvsem kot prebivališče nekdanjih partijskih veljakov, nekateri jo zato celo označujejo za naselje z največ komunisti na kvadratni meter v prestolnici.

Najvišje na lestvici nekdanjih funkcionarjev z naslovom v Murglah, na severnem robu Ljubljanskega barja, je nekdanji predsednik države Milan Kučan. Da se je lastništvo njegove hiše na naslovu V Murglah 23, zgrajene 1980., prelilo iz družbenega v zasebno, naj bi pred leti plačal le 30 tisoč nemških mark.

Hiša ima 145 kvadratnih metrov neto tlorisne površine, poleg Kučana sta tretjinski lastnici še žena Štefka in hčerka Špela. Vsekakor je bolj zanimiv od značilnosti hiše nabor funkcij njenega stanovalca: konec šestdesetih je bil predsednik Zveze socialistične mladine Slovenije, nato član sekretariata Zveze komunistov Slovenije (ZKS). 1973. je postal sekretar Socialistične zveze delovnega ljudstva (SZDL), pet let zatem predsednik slovenske skupščine, od koder so ga izstrelili na zvezno jugoslovansko raven.

Po članstvu v Centralnem komiteju Zveze komunistov Jugoslavije je prevzel vodenje slovenskih komunistov oziroma CK ZKS. Na prvih demokratičnih volitvah 1990. je bil izvoljen za predsednika predsedstva Slovenije ter nato še dvakrat za predsednika države.

Garsonjera za Stanovnika

Drugi po političnem rangu v Murglah je Janez Stanovnik (Kučanov sosed na naslovu v Murglah 21), predsednik Zveze borcev za vrednote NOB, katerega seznam funkcij je tudi precej dolg. Po koncu druge svetovne vojne je bil najprej vodja kabineta podpredsednika  jugoslovanske vlade in zunanjega ministra Edvarda Kardelja, za Titom drugega politika države. Zaradi izkazane pravovernosti in partijske zvestobe so ga v petdesetih poslali za predstavnika na stalno misijo Jugoslavije pri OZN v New Yorku.

Po vrnitvi je bil zvezni poslanec, v šestdesetih pa se je vrnil v OZN kot svetnik generalnega sekretarja U Tanta; krajši čas je bil v jugoslovanski vladi in nato za 15 let ekonomski predstavnik OZN za Evropo  v švicarski Ženevi. Nekaj let zatem so ga tovariši povabili v slovensko predsedstvo, ko je bil predsednik Franc Popit. Stanovnik ga je nasledi na tem položaju in tam dočakal demokratične volitve  ter novega predsednika, svojega starega prijatelja Milana Kučana.

Zanimivo je, kaj se sedaj dogaja s Stanovnikovo hišo v Murglah, zgrajeno leta 1965 in  s 128 kvadratnimi metri neto tlorisne površine. Predsednik zveze borcev je namreč pred kratkim od Javnega stanovanjskega sklada Mestne občine Ljubljana pod izredno ugodnimi pogoji kot zaslužni upokojeni meščan  dobil v najem oskrbovano garsonjero v sklopu Centra starejših Trnovo. Za »profitno« najemnino na mesec plačuje od 140 do 150 evrov; ostaja lastnik hiše v Murglah in prejema visoko državno pokojnino ter dolarsko pokojnino OZN.

VEČ V TISKANI IZDAJI