pirc musar bql Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu ...

asfinag Svet24.si

Z avtoceste rešili izgubljeno mamo raco in devet ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

Princ Harry in Kate Middleton - nekoč prava prijatelja - danes pa .. Odkrito.si

Kate in Harry - Če se bo to zgodilo, se bosta ...

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Dimičeva se izmika protikorupcijski komisiji

Deli na:

Nekdanja vodja premierovega kabineta Simona Dimic se današnjega zaslišanja pred Komisijo za preprečevanje korupcije ni udeležila. Kot je v izjavi za javnost pojasnil predsednik komisije Goran Klemenčič, ga taka odločitev Dimičeve čudi, glede na to da je pred časom v medijih izrazila popolno pripravljenost za sodelovanje s komisijo.

Nekdanja vodja premierovega kabineta Simona Dimic se današnjega zaslišanja pred Komisijo za preprečevanje korupcije ni udeležila. Kot je v izjavi za javnost pojasnil predsednik komisije Goran Klemenčič, ga taka odločitev Dimičeve čudi, glede na to da je pred časom v medijih izrazila popolno pripravljenost za sodelovanje s komisijo.

Na vabilo komisije k zaslišanju, so od zagovornikov Dimičeve prejeli odgovor, v katerem komisiji očitajo pristranskost in kršitev njenih pravic. Poleg tega je Dimičeva sprožila postopke na ustavnem sodišču zoper protikorupcijsko zakonodajo, pojasnjuje Klemenčič.

"Ne vem, s čim bi lahko kršili postopke Simone Dimic, ki je bila zaposlena na enem najvišjih položajev v Republiki Sloveniji v času, ko je ta vlada sprejela zakon o integriteti in preprečevanju korupcije" je dejal Klemenčič.

Takšnega napada na protikorupcijsko komisijo Klemenčič ne pomni. "Razen kakšne tožbe posameznika, ki ni bil zadovoljen z načelnim mnenjem, kaj takega še nismo doživeli," je dejal. Ob tem ne dvomi, da bo komisija tudi v naslednjih dneh deležna različnih pravnih napadov.

Sicer pa za komisijo neodziv Dimičeve vsebinsko ne predstavlja večjega problema, saj je komisija v okviru svojih postopkov pridobila dovolj informacij, da jih lahko zaključi, je dejal.

Tako komisija v zadevi nekdanje visoke uradnice po besedah Klemenčiča zaključuje več vzporednih postopkov, in sicer postopek ugotavljanja nasprotja interesov, ugotavljanja oz. preverjanja navedb o premoženjskem stanju, ki jih je kot uradnica na položaju po zakonu morala sporočiti komisiji v prijavi premoženjskega stanja, ter postopek ugotavljanja okoliščin, povezanih z omejitvami poslovanja kabineta predsednika vlade, katerega predstojnica je bila.

Dosedanje ugotovitve komisije po Klemenčičevih besedah kažejo na splošno neustreznost in pomanjkljive predpise, ki urejajo in preprečujejo tveganja za nastanek konflikta interesov in omejitve poslovanja organov, v katerih so zaposleni visoki uradniki na položaju in funkcionarji.

Kot problematično se po besedah Klemenčiča kaže tudi obvladovanje tveganj, ki jih za posamezne funkcionarje in uradnike na položaju, ki odločajo oziroma razpolagajo z javnimi finančnimi sredstvi, predstavljajo njihova velika zasebna finančna bremena in obveznosti.

Iz dosedanjih ugotovitev tega postopka izhaja tudi problematika pridobivanja neobičajno ugodnih kreditov s strani funkcionarjev in uradnikov na položaju pri finančnih institucijah, je dejal Klemenčič. Zato napoveduje, da bo komisija razširila svoje postopke tudi na to problematiko.

Kot je še povedal Klemenčič, je komisija skušala vročiti vabilo Dimičevi preko kabineta predsednika vlade v času, ko je bila še vedno zaposlena v kabinetu. Komisija je od kabineta prejela vrnjeno vabilo s pripisom, da omenjena visoka javna uslužbenka tam ni več zaposlena. To pa se je kasneje izkazalo za neresnično, trdi predsednik komisije.