Revija Reporter
Slovenija

Dežman od Šarca zahteva, da v red spravi ministrstvo za gospodarstvo, ki Dežmanovi komisiji onemogoča normalno delo

M. M.

30. okt. 2019 9:52 Osveženo: 14:49 / 30. 10. 2019

Deli na:

Jože Dežman

Primož Lavre

Zaradi neaktivnosti ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo (MGRT) se onemogoča delovanje komisije Vlade RS za reševanje vprašanj prikritih grobišč, je predsednik komisije Jože Dežman protestiral pri predsedniku vlade Marjanu Šarcu.

Ministrstvu očita zamude pri oddaji gradiv v sprejem vladi, zamude pri razpisih, neaktivnost MGRT pri pripravi razpisov, neizvajanje sklepov komisije glede baze podatkov o grobiščih, neaktivnost pri sodelovanju z drugimi vpletenimi, še vedno ni vzpostavljen arhiv komisije, namesto MGRT pa morajo številne naloge (do najbolj banalne komunikacije in administracije) opraviti kar člani komisije, je ogorčen Dežman.

"Možno je, da je vstop v brezno pod Macesnovo gorico pri določenem delu politike in njihovih predhodnikih sprožil panično reakcijo, ki smo jo doživljali že ob vstopu v rov sv. Barbare v Hudi jami," meni predsednik komisije.

Dežmanovo pismo Šarcu

"Zaradi neaktivnosti MGRT  se Mestna občina Ljubljana norčuje tako iz MGRT in Vlade Republike Slovenije kot iz Komisije, ko ne dovoli pokopa posmrtnih ostankov umorjenih Romov na pokopališču Žale. Tako se nam dogaja, da so živi Romi v Ljubljani sprejeti z vsemi častmi, umorjeni Cigani pa za Mestno občino Ljubljana ostajajo osovraženi drugi," Dežman v pismu Šarcu navaja eno od posledic takega odnosa ministrstva.

Poleg tega zaradi neaktivnosti MGRT predmetov, odkritih pri raziskavah prikritih morišč in grobišč ter izkopu umorjenih, komisija še vedno ne more predajati pristojnim muzejem, še vedno tudi ni dogovorjenih standardov za urejanje grobišč, ki bi bil usklajen z Zavodom za varstvo kulturne dediščine, še piše Dežman.

Dežmana posebej moti odnos tajnika komisije. "Potem, ko je delavka, ki je skušala z najboljšimi močmi urejate zadeve, odšla na porodniško, se je vsako poslovanje MGRT v zvezi z uresničevanjem Zakona in programa Komisije ustavilo.  Tajnik je sicer po razrešitvi s položaja direktorja Direktorata za notranji trg obljubil, da se bo posvetil delu za Komisijo. Žal pa je resničnost zadnjih dni taka, da kljub večkratnim pozivom še vedno nimamo zapisnika zadnje seje, nimamo pregleda stanja letošnjih projektov - zato nas upravičeno skrbi, da  program, ki ga je sprejela Vlada RS, ne bo uresničen, niti niso začeti postopki za sprejem programa dela v letu 2020. S človekom, ki se tako obnaša, Komisija ne more več sodelovati. Zato  kot predsednik Komisije vztrajam, da nam Vlada RS omogoči normalno nadaljnje delo in izbere tajnika Komisije, ki bo Komisiji v skladu z Zakonom v pomoč in ne ravno obratno," pravi Dežman.

Od Šarca Dežman zato zahteva, da komisiji sporoči, ali bo vlada komisiji omogočila delovanje v skladu z Zakonom o prikritih vojnih grobiščih in pokopu žrtev.