Revija Reporter
Slovenija

Devetič v spopad za narodov blagor

Ivan Puc

2. apr. 2018 20:00

Deli na:

Kdor bi želel nastopiti na novih predčasnih volitvah že tretjič zapored, mora pohiteti. Predsednik republike Borut Pahor jih bo razpisal za 27. maj ali 3. junij.

Glede na javnomnenjske ankete ostajajo, kar je posebnost teh volitev, trije favoriti: Lista Marjana Šarca, SDS in SD. Sledi jim vladajoča stranka predsednika vlade v odstopu.

Že nekaj mesecev po nastopu Marjana Šarca je v javnomnenjskih anketah utrjena na četrtem mestu, a se je z bližino volitev povečevala možnost njene implozije, ko bi bila izrinjena na obrobje politične arene. Odstop Mira Cerarja jo je nekoliko okrepil, zmanjšal se je pritisk obeh koalicijskih partnerjev in opozicije na vlado, premierja in tudi SMC: anketirani volivci so odločno pritrjevali njegovi »predaji« oblasti ljudstvu.

V tiskani izdaji in v Trafiki24 več o usodi Mira Cerarja in ugibanjih, da bodo poslanci SMC prestopili v katerega od drugih »klubov«; o Erjavčevem napadu na Šarca in zakaj tovrstna svarila v preteklosti niso zalegla; o »legendah«, ki so priskočile na pomoč Desusu; zakaj so izhodišča Šarčevega programa bolj ko ne obrabljene parole; o odpiranju prostora za Levico; zakaj ni predvolilne koalicije na desni sredini; koliko ankete sploh zaznajo nove stranke.