kača, krško Svet24.si

Foto: V Krškem goste lokala prestrašila kača

supet-luna, sankt-peterburg Svet24.si

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

20245X9263 Necenzurirano

Šef slabe banke iz vrst SDS v službo k ...

bajec becarevic Reporter.si

Huda obtožba na račun Tarče in Teša: ...

doncic Ekipa

Šestič zapored! Odlično pripravljeni Luka s ...

milan-štrljić Njena.si

Zvezdnik Botrov razkril skrivnost svojega ...

acun ilicali Ekipa

Prvi mož Maribora se je še četrtič poročil, ...

Slovenija

Devet poslancev na Zavodu

Deli na:
Devet poslancev na Zavodu

Foto: Bobo

Franci Kek je med devetimi poslanci, ki jim Zavod za zaposlovanje izplačuje okoli 850 evrov denarnega nadomestila.

Na Zavodu za zaposlovanje je bilo konec oktobra prijavljenih devet nekdanjih poslancev državnega zbora. Med njimi je tudi Franci Kek, nekdanji poslanec Zares in dolgoletni prijatelj Gregorja Golobiča. Kolikšno denarno nadomestilo prejema in za kolikšno obdobje, nam ni povedal: »Ko bo to vprašanje zastavljeno vsem sto tisoč brezposelnim državljanom, bom tudi jaz na to odgovoril. Jaz sem samo eden od teh sto tisoč brezposelnih.«

Keku se je prejemanje poslanskega nadomestila izteklo 21. avgusta, ko je novi zakon o poslancih prejemanje poslanskih nadomestil skrajšal od enega leta na šest mesecev. Izjema so tisti poslanci, ki so bili v državnem zboru več zaporednih mandatov, podaljšanje za šest mesecev pa je mogoče tudi do upokojitve. Vsem nekdanjim poslancem se je znižala tudi višina nadomestila, in sicer za 20 odstotkov, ukinili pa so jim tudi regres. Pritožba na ustavno sodišče, ki sta poslala Franci Kek in Franco Juri, ni uspela.


Poleg Keka so po šestih mesecih izgubili poslansko nadomestilo še Bogdan Čepič (SD), Gregor Golobič (Zares), Miran Györek (SNS), Franco Juri (Zares), Gvido Kres (SLS) in Tadej Slapnik (Zares). Alojzu Posedelu (nepovezani), Viliju Rezmanu (nepovezani) in Milenku Ziherlu (SDS) se je prejemanje poslanskega nadomestila izteklo 22. novembra. Anton Anderlič (LDS), Bogdan Barovič (SNS) in Ljubo Germič (LDS) ga bodo prejemali do 22. decembra. Pavel Gantar (Zares) naj bi se upokojil 25. oktobra, do takrat pa je prejemal nadomestilo. Podobno naj bi se upokojil tudi Andrej Magajna (nepovezani).

Po koncu poslanskih privilegijev so tako kot drugi državljani tudi nekdanji poslanci upravičeni do denarnega nadomestila, ki ga prejemajo navadni državljani. Kdo vse med nekdanjimi poslanci je prijavljen na Zavodu za zaposlovanje, nismo izvedeli, ker gre za osebne podatke. Na zavodu so nam pojasnili, da so »do denarnega nadomestila iz zavarovanja za primer brezposelnosti upravičeni tudi zavarovanci, ki so postali brezposelni zaradi prenehanja javne ali druge funkcije v organih zakonodajne, izvršne ali sodne oblasti, če jim ob izvolitvi ali imenovanju na to funkcijo ni bila ohranjena vrnitvena pravica na delo, ki so ga opravljali do izvolitve ali imenovanja. Kot prejemniki denarnega nadomestila iz zavarovanja za primer brezposelnosti imajo enake obveznosti kot druge brezposelne osebe, upravičeni so do enakih storitev in ukrepov Zavoda za zaposlovanje kot druge brezposelne osebe.«

Ker so nekdanji poslanci prejemali zelo visoko plačo, zdaj prejemajo tudi najvišjo možno denarno nadomestilo za brezposelne, ki znaša okoli 850 evrov. Čas prejemanja pa je odvisen od njihovega zavarovanja (delovne dobe) in starosti. Če imajo nad 25 let delovne dobe, ga lahko prejemajo eno leto; starejši od 50 let so do nadomestila upravičeni 19 mesecev, starejši od 55 let pa 25 mesecev. Franci Kek ima 48 let: če ima več kot 25 let delovne dobe, bo nadomestilo prejemal eno leto, če je bil zavarovan od 15 do 25 let pa devet mesecev. Podobno velja tudi za druge njegove brezposelne kolege.