Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

DeSUS zamenjal Žnidaršiča

Deli na:

Pet poslancev DeSuS je danes predsednika DZ Pavla Gantarja obvestilo, da Franc Žnidaršič ni več vodja njihove poslanske skupine, na tem mestu pa ga bo zamenjal Joško Godec. Žnidaršič je napovedal, da se takšni odločitvi ne namerava podrediti, Gantar pa pravi, da gre za avtonomno odločitev poslanske skupine, ki jo bo treba upoštevati.

Pet poslancev DeSuS je danes predsednika DZ Pavla Gantarja obvestilo, da Franc Žnidaršič ni več vodja njihove poslanske skupine, na tem mestu pa ga bo zamenjal Joško Godec. Žnidaršič je napovedal, da se takšni odločitvi ne namerava podrediti, Gantar pa pravi, da gre za avtonomno odločitev poslanske skupine, ki jo bo treba upoštevati.

Spor, ki je v DeSUS izbruhnil po imenovanju Henrika Gjerkeša na mesto ministra za lokalno samoupravo, je pripeljal do razkola v poslanski skupini. Potem ko je predsednik stranke Karl Erjavec v sredo napovedal odstop, če kot vodja poslanske skupine ne bo odšel Franc Žnidaršič, je pet poslancev DeSUS danes Gantarja obvestilo o zamenjavi vodstva poslanske skupine.

Poslanci Joško Godec, Anton Urh, Franc Jurša, Vasja Klavora in Matjaž Zanoškar so sklenili, da Žnidaršiča ne želijo več na mestu vodje poslanske skupine, zamenjal pa naj bi ga Joško Godec. Ta je pojasnil, da se ne strinjajo z načinom vodenja poslanske skupine, z zamenjavo Žnidaršiča pa bodo po njegovih besedah doprinesli k izboljšanju odnosov med stranko in poslansko skupino.

Žnidaršič, kot je pojasnil, o tej odločitvi še ni bil obveščen. Poudarja pa, da je pet poslancev z Erjavcem imelo "skrite sestanke", na katere pa z Vilijem Rezmanom, ki mu je stranka odrekla gostoljubje, nista bila povabljena. Sicer pa je zadeva po njegovem mnenju "na več kot trhlih nogah" in se ji ne namerava podrediti.

Kot je še dejal, mora predsednik DZ sedaj presoditi, ali je odločitev legitimna in v skladu s poslovnikom, saj so poslanci odločali brez njegove navzočnosti. Zaenkrat zato ne razmišlja o prestopu v drugo poslansko skupino, ko pa bo njegova zamenjava na mestu vodje poslanske skupine uradno potrjena, bo moral razmišljati, kako naprej.

Tudi Rezman pričakuje odgovor predsednika DZ, saj je poteza petih poslancev DeSUS po njegovi sodbi v nasprotju s poslovnikom. Ne ve se namreč, kako in kdaj se je poslanska skupina sploh sestala, ker z Žnidaršičem o njej nista bila obveščena. "To je tipičen način zarotniškega delovanja," še pravi Rezman.

Predsednik stranke Erjavec je sicer po Rezmanovih besedah že pred časom nakazal, da želi imeti svojo "poslansko četico". "Sedaj jo ima in bo z njo počel, kar želi početi," dodaja. Kar se tiče njiju z Žnidaršičem pa Rezman poudarja, da sta še vedno člana poslanske skupine ter da zanj nihče drug kot Žnidaršič ne bo vodja poslanske skupine.

Predsednik DZ Gantar je pojasnil, da gre za avtonomno odločitev poslanske skupine, ki sama izbere svojega vodjo, zato jo bo upošteval. O njej bo obvestil člane kolegija ter mandatno-volilno komisijo, ki se bo z zamenjavo v vodstvu poslanske skupine le seznanila.

Kot je znano, je predsednik DeSUS in okoljski minister Karl Erjavec v sredo napovedal odstop z obeh položajev v primeru, da kot vodja poslanske skupine ne bo odšel Franc Žnidaršič. Kot je pojasnil Erjavec, se je za ta korak odločil, ker "Žnidaršič ne želi spoštovati sklepov stranke".

Svet DeSUS je namreč 28. oktobra sprejel sklep, da poslancu Viliju Rezmanu stranka odreka gostoljubje, a je ta kljub temu ostal poslanec DeSUS.

Sklep o negostoljubju je svetu stranke sicer predlagal predsednik stranke Karl Erjavec, potem ko je po njegovih besedah zaradi izjav Rezmana prišlo do velikega razburjenja na terenu. Rezman je namreč javno izrazil nezadovoljstvo nad postopkom izbire Henrika Gjerkeša kot kandidata za ministra za lokalno samoupravo, s stališči poslanca pa je soglašal tudi vodja poslanske skupine Žnidaršič.