Revija Reporter
Slovenija

DeSUS podpira interpelacijo Simonitija, a kako bodo glasovali poslanci?

STA
1 205

24. mar. 2021 10:44 Osveženo: 13:39 / 24. 3. 2021

Deli na:

Vasko Simoniti

Bobo

Stranka DeSUS je sporočila, da podpira interpelacijo ministra za kulturo Vaska Simonitija. Prepričani so, da je minister izgubil zaupanje javnosti, predvsem civilne družbe in medijev, so v DeSUS navedli v sporočilu ob robu seje DZ, na kateri obravnavajo interpelacijo. Izjave poslancev poslanske skupine DeSUS pa kažejo, da ne bodo glasovali enotno.

Iz stališča poslanca DeSUS Jurija Lepa na seji DZ lahko razberemo, da se bodo poslanci DeSUS o glasovanju odločili po razpravi. Je bilo pa stališče poslanske skupine zelo ostro do ministra.

"V stranki razumemo kulturo kot ključno polje oblikovanja in izražanja identitete naše skupnosti in posameznika, ki ji pripada. Zato podpiramo obstoj in razvoj kulture na vseh področjih, predvsem pa zagotovitev zadostnega obsega njenega delovanja v vseh razmerah," pa so v pisnem sporočilu za javnost navedli v stranki DeSUS.

Prepričani so, da je minister Simoniti izgubil zaupanje javnosti, predvsem civilne družbe in medijev. Prav dejavnost slednjih pa v skladu z zakonom o medijih "temelji na svobodi izražanja, nedotakljivosti in varstvu človekove osebnosti in dostojanstva, na svobodnem pretoku informacij in odprtosti medijev za različna mnenja, prepričanja in za raznolike vsebine".

"Ker v DeSUS zagovarjamo popolno svobodo in neodvisnost medijev, tudi v prihodnje ne bomo pristajali na nikakršne aktivnosti, ki bi posegale v pravico do svobodnega izražanja," so še navedli v DeSUS.

Predlagateljice interpelacije - opozicijske LMŠ, SD, Levica in SAB - same nimajo potrebnih 46 glasov za razrešitev ministra. Z glasovi DeSUS in ob tem, da ni znano ravnanje vseh poslancev SMC, bi se možnost uspeha interpelacije lahko povečala oz. bi se lahko obetal tesen rezultat. Vendar pa posamične izjave poslancev DeSUS kažejo, da v DeSUS ne bodo enotni.

Lep napoveduje podporo interpelaciji. Poslanec Robert Polnar, ki je sicer član poslanske skupine DeSUS, ne pa tudi član stranke, pa interpelacije ne bo podprl. Po njegovih besedah imajo namreč danes na interpelaciji ministra, ki je zgodovinsko gledano uresničil najvišji odhodkovni proračun za kulturo v času samostojne Slovenije.

Po Polnarjevih besedah so se v poslanski skupini dogovorili, da bosta dva poslanca podprla interpelacijo, trije pa ne. "Ali to še drži, ne vem. Vem pa, da sam interpelacije ne bom podprl," je dejal.

Poslanec Branko Simonovič v izjavi ob robu seje DZ sicer ni želel razkriti, kako bo glasoval. Spomnil je le na stališče poslanske skupine, da se bodo na podlagi razprave na koncu odločili, kako bodo glasovali.

Poslanka SDS Alenka Jeraj je v izjavi ob robu seje DZ dejala, da je treba sicer glede odločitve poslancev DeSUS počakati do glasovanja. A po njenem mnenju interpelacije ne bodo podprli in položaj ministra tako ni ogrožen.

Za razpravo je predvidenih 18 ur. Če je ne bodo zaključili do 22. ure, jo bodo nadaljevali in odločali o interpelaciji v četrtek.