Rusko veleposlaništvo Svet24.si

Izgnani ruski diplomat naj bi zapustil Slovenijo

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

pakiranje Njena.si

Celotnega pakiranja in selitve v oddaji ne vidite

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

DeSUS dokončno rekel NE pokojninski reformi

Deli na:

DeSUS bo glasoval proti sprejetju pokojninske reforme, je danes povedal predsednik stranke Karl Erjavec, potem ko je s takšno odločitvijo izvršnega odbora stranke seznanil predsednika vlade Boruta Pahorja. Premier je zagotovil, da DeSUS kljub temu ostaja v koaliciji, je dejal Erjavec.

DeSUS bo glasoval proti sprejetju pokojninske reforme, je danes povedal predsednik stranke Karl Erjavec, potem ko je s takšno odločitvijo izvršnega odbora stranke seznanil predsednika vlade Boruta Pahorja. Premier je zagotovil, da DeSUS kljub temu ostaja v koaliciji, je dejal Erjavec.

"Vseh pet poslancev DeSUS bo glasovalo proti reformi," je dejal Erjavec, ko je predstavil torkovo odločitev izvršnega odbora. "Predsednik vlade je zaprosil, da ne bi glasovali proti, ampak da bi se vzdržali glasovanja, vendar je sklep izvršnega odbora jasen," je povedal predsednik stranke. DeSUS se namreč zavzema za polovično uskladitev pokojnin v prihodnjih dveh letih, na kar pa vlada ne pristane.

V DeSUS si po Erjavčevih besedah prizadevajo za izboljšanje trenutnega stanja upokojenk in upokojencev, medtem ko bi novi način usklajevanja pokojnin po reformi veljal šele kasneje, je opozoril Erjavec. "Tudi v letih 2012 in 2013 lahko še vedno pričakujemo, da bodo ob proračunih sprejeti interventni zakoni," je pojasnil.

Ker je predlog interventnega zakona zaradi gospodarske krize predvidel le četrtinsko in ne polovičnega usklajevanja pokojnin s plačami, je DeSUS 16. novembra glasoval proti njegovemu sprejetju.

Vlada po njegovih besedah tudi kasneje ni pristala na spreminjanje tega zakona, pač pa je minister za delo Ivan Svetlik v petek predstavil predlog za izplačilo enkratnega draginjskega dodatka. V DeSUS ga podpirajo in bi si po Erjavčevih besedah želeli, da bi bil izplačan do 15. marca 2011.

Vendar pa je to interventni ukrep za blaženje krize in ne sistemska rešitev, je dejal.


Poleg tega je opozoril, da sredstva v višini 17,5 milijona sredstev, potrebna za izplačilo draginjskega dodatka, še niso zagotovljena.

Polovično usklajevanje pokojnin za leto 2010 in 2011 je bilo že dogovorjeno, "zdaj pa kar naenkrat četrtinsko usklajevanje", je opozoril Erjavec. "Najprej je vlada sploh predvidela absolutno zamrznitev, k sreči pa je malce popustila in se odločila za četrtinsko usklajevanje v letu 2011. To pa je daleč od tega, kar mi pričakujemo glede na dogovor iz lanskega leta," je dejal.

Izvršni odbor se je 13. novembra odločil vztrajati pri tem, da niti proračuna za prihodnji dve leti niti pokojninske reforme ne bodo podprli, če se pokojnine ne uskladijo polovično. Ker je besedilo interventnega zakona predlagalo le četrtinsko uskladitev, so tako 16. novembra glasovali proti njegovemu sprejetju.

Odbor se je znova sestal v torek, vendar je Erjavec želel s sklepom najprej seznaniti premiera in šele potem javnost.

Državni zbor se bo druge obravnave pokojninske reforme lotil v četrtek na izredni seji.